"Als straf moest ik naast een meisje gaan zitten. Ondertussen ben ik er 37 jaar mee getrouwd"

24 april 2017
Jaak Pijpen is nog steeds hoofdredacteur, en tegenwoordig zelfs eigenaar, van het hondenmagazine Woef.

Jaak Pijpen vermoedt dat, als hij wat jonger was geweest, hij zéker en vast de diagnose 'ADHD'er' gekregen zou hebben. "Krapuul ben ik nooit geweest, maar wel de belhamel uithangen." Jaak had dan ook geen vlekkeloze schoolloopbaan: "Ik heb er vier scholen over gedaan om zes schooljaren te kunnen afwerken."

Op het einde van mijn schooltijd zat mijn vader meer bij de kannunnik van het katholiek onderwijs dan dat hij op zijn werk was.

Zijn ouders dachten dat het beter zou zijn als Jaak op internaat ging. "Ze dachten dat ik daar wel rechtgetrokken zou worden." Dat was de tijd waarin ze alle jongeren waar ze niets mee konden, op internaat stuurden. "Het was een beetje zoals de gevangenis, ik ben daar slechte vrienden tegengekomen."

Hij herinnert zich nog goed één van de scholen, het Lutgardiscollege in Oudergem, waar hij voor het eerst in een gemengde klas terechtkwam. "Alle meisjes zaten vooraan, alle jongens achteraan. Ik zat uiteraard op de laatste rij, want ik ging er weer een vrolijke boel van maken."

De jongen die naast Jaak zat, was op zijn zakje chips gaan zitten, waardoor Jaak hem onder de bureau hield. Als straf moest hij dan ook vooraan in de klas komen zitten. "Ik moest op de eerste rij tussen de meisjes gaan zitten. Ik ben toen terechtgekomen naast de genaamde Linda Kumps. Ik vergeet haar naam nooit, want ik ben er ondertussen 37 jaar mee getrouwd."

Ik heb toen van de leerkracht 'levenslang' gekregen. De langste straf die ik ooit heb gekregen.

 

Radio 1 Select