"Als Theo Francken echte verandering wil, moet hij met ons samenwerken"

25 september 2018
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken viseert in zijn nieuwe boek 'Francken faalt' het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Ik heb problemen dat er nooit daden volgen op zijn woorden", stelt Van Grieken. De voorzitter van Vlaams Belang pleit ook voor een samenwerking met zijn partij: "Als Francken echte verandering wil, moet hij met ons samenwerken."

Tom Van Grieken stelt vandaag zijn boek voor waarin hij bijzonder scherp uithaalt naar staatssecretaris Francken. "Na vier jaar vinden we het de tijd om de balans op te maken." Volgens Van Grieken heeft hij "geen andere keuze" dan zijn kritiek via een boek met open brief aan Francken te formuleren: "Hij weigert nu al vier jaar lang elk debat met mij, keer op keer".

In zijn kritiek hekelt de voorzitter van Vlaams Belang "het hemelsbrede verschil tussen de theorie - wat Francken tweet- en de theo-praktijk, wat Francken doet". "Ik heb geen probleem met wat Theo Francken zegt, ik heb een probleem dat er nooit daden volgen op zijn woorden."

Volgens Van Grieken is de immigratiestroom enkel maar toegenomen. "We baseren ons enkel op de cijfers, vaak van de eigen diensten van Francken. De globale immigratriedruk is 135.000 immigranten per jaar. Ik stel ook vast dat we een van de laagste uitzetpercentages hebben, nog geen 16 procent van de illegalen wordt teruggestuurd. Een lichtpuntje was dat Francken meer criminele illegalen het land uitzet. Maar we hebben vorige week gezien dat hij ook criminele illegalen terug loslaat."

Mensen zijn misschien niet meer zeker over de energiestroom, maar over een ding zijn ze wel zeker: de immigratiestroom in dit land blijft toenemen.

Cordon sanitaire

Tom Van Grieken oppert dat enkel een samenwerking met zijn partij voor "echte verandering" zal zorgen. "Als je kiest voor Theo Francken krijg je er gratis Kris Peeters bij. Als we naar het buitenland kijken waar echte verandering qua migratiebeleid is zoals Italië of Oostenrijk, dan loopt dat via partijen als de onze. Als Francken echte verandering wil, dan moet hij met ons samenwerken en niet altijd onze uitgestoken hand afwijzen."

De oplossing van Van Grieken: "geen snelwegparkings sluiten, maar de grenzen sluiten". "Op zijn minst moeten we de binnengrenzen controleren. Men moet werk maken van actieve opsporing van illegalen en het aantal plaatsen in gesloten centra moet drastisch verhogen."

Die extra plaatsen heeft staatssecretaris Francken onlangs nog aangekondigd, maar Van Grieken gelooft hem niet. "Als je op vier jaar tijd er in slaagt om amper 200 plekjes bij te creëren, ga je er geen 300 op zes maanden doen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: