“Als tiener zat ik met heel wat vragen, maar ik kon nergens terecht”

9 juni 2016
Montasser AlDe'emeh in onze studio
Vlaamse vrouwen die het IS-kalifaat vol overtuiging steunen. Er zijn er meer dan we denken. Intisar Umm Mansur is één van hen. Ze heeft er een boek over geschreven, samen met Montasser AlDe'emeh.

Intisar Umm Mansur, een schuilnaam, radicaliseerde toen ze een tiener was. Ze kon nergens terecht met haar vragen over politiek en de islam. Ook niet op school of in de moskee. Via vriendinnen op school kwam ze in contact met ‘Sharia For Belgium’. Tijdens hun bijeenkomsten werd er op haar ingepraat en haar haat tegenover de westerse samenleving aangewakkerd. Ze kreeg het gevoel er aanvaard te worden, thuis te komen. Haar overtuiging ging zo ver dat ze twee maal geprobeerd heeft naar Syrië af te reizen. Ze geloofde alleen daar aanvaard te worden. Dat stemmetje, de lokroep bleef. Tot Parijs. De aanslagen openden haar de ogen en deden haar beseffen dat die aanslagen helemaal niet pasten met de ideologie van de Islam. Maar ze bleef met vragen zitten en zo kwam ze in contact met Montasser AlDe'emeh.

Voor Montasser is haar verhaal een typisch voorbeeld. "De vrouw zat tussen twee werelden en ze had iemand nodig die haar terug dichter bij de Westerse samenleving kon brengen."

Ook haar radicalisering is een voorbeeld.

Net zoals bij mannen zoeken de vrouwen naar een identiteit, maar vrouwen zoeken ook naar liefde, genegenheid en acceptatie.

Ze worden geconfronteerd met botsende waarden. Belangrijk is deze vrouwen te begrijpen en hier te houden. Dat is een belangrijke overwinning in de strijd tegen IS.

Het boek “Mijn verlossing van het kwaad. Het verhaal van een jonge vrouw en de lokroep van IS” is uitgegeven bij Lannoo.

Radio 1 Select