"Als Trump dit niet snel oplost, start hij als een lame duck"

11 januari 2017
Er bestaat een rapport dat erg bezwarende informatie zou bevatten over Donald Trump. Info over verregaande samenwerking tussen Rusland en de verkozen president maar ook expliciete seksuele details. Dat lieten CNN en Buzzfeed vandaag weten. Maar hoe geloofwaardig is dat? Dat vroeg Lode Roels aan Robert van de Roer.

'Fake news'?

In tijden van 'fake news' en 'post-truth' is het niet eenvoudig om te achterhalen hoe waarachtig sommige aantijgingen zijn, zeker wanneer het gaat over Russisch-Amerikaanse relaties. Maar, zegt Robert van de Roer, het zou wel eens waar kunnen zijn: 

"Het rapport is ongelooflijk gedaileerd. Er wordt melding gemaakt van verschillende ontmoetingen tussen mensen uit het Trump-kamp en Russische regeringsfunctionarissen. Carter Page (ex-adviseur Trump), Michael Cohen (ex-adviseur Trump) en Paul Manafort (advocaat Trump) zijn er maar enkele voorbeelden van." Mensen uit het Trump-kamp zouden jarenlang informatie gegeven hebben over Russische Oligarchen in de VS. De Russen zouden dan weer heel wat activiteiten ondernomen hebben om de Democraten te ontwrichten. Het past ook in het beeld van een Poetin-lievende Donald Trump. 

"Zo 'inside', dat het niet verzonnen kan worden"

Sommige details zijn zo voor insiders, dat het niet door een scenarioschrijver van House of Cards bedacht zou kunnen zijn, zegt van de Roer: "Uit dit stuk blijkt dat de vertrouweling van Poetin, Sergej Ivanov, ontslagen zou zijn omdat hij te hard ging in het in een slecht daglicht plaatsen van Clinton. Daarnaast mocht compromiterend materiaal van Trump niet gepubliceerd worden, want 'de mensen van Trump werken zo goed mee'."

"Hij kan dit niet zomaar afwimpelen"

Wat betekent dit voor het presidentschap van Trump? "Volgens mij kan hij dit niet zomaar, zoals gewoonlijk, afwimpelen. Hij kan niet zomaar als een dolleman rond zich heen slaan en zeggen dat iedereen fout is. Het kom ook van twee bronnen: Buzzfeed en CNN. Bij CNN werkt de legendarische Carl Bernstein mee. Dat is dezelfde man die, samen met Bob Woodward, Richard Nixon ten val bracht. Zelfs al komt hij hier ongeschonden uit, dan zal het nog erg moeilijk worden. Als hij dit niet snel oplost, start hij als een lame duck"