"Als Van den Bossche over de schreef ging, moet hij op de blaren zitten"

16 juni 2016
SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven wil dat het parlement onderzoekt hoe Optima Bank een banklicentie heeft kunnen krijgen en hoe het toezicht op de bank is verlopen. “Want als we één ding hebben geleerd uit de financiële crisis van 2007 is het dat het toezicht op de banken veel strenger moet zijn.” Dat er nu toch een bank failliet is kunnen gaan, roept vele vragen op. Ook bij de rol van de socialistische oud-minister Luc Van den Bossche, die de afgelopen jaren topman was bij Optima.

In 2011 al vragen

Het faillissement van Optima Bank zal niet alleen een gerechtelijk staartje krijgen. Waarschijnlijk zal de zaak ook het onderwerp worden van een parlementair onderzoek. Daar stuurt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven op aan. Vanvelthoven wil vooral onderzoeken hoe Optima failliet kon gaan, terwijl de bank al jaren in de gaten werd gehouden door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de Nationale Bank.

“In 2011 heeft Optima de banklicentie gekregen. Daar waren toen al vragen over. Ik denk dat er duidelijkheid moet komen op basis waarvan die licentie werd verleend”, zei Vanvelthoven in “De ochtend” op Radio 1. Hij vraagt zich af hoe Optima Bank de voorwaarden die de Nationale Bank heeft opgelegd, naast zich neer kon leggen.

“Sommigen zeggen dat de Nationale Bank door Optima werd uitgelachen. Dat moet onderzocht worden. Als parlementslid vind ik dat onze toezichthouders daar klaarheid over moeten geven.” Dat Optima inderdaad geen rekening hield met de voorwaarden van de Nationale Bank, blijkt uit een rapport van de Nationale Bank dat de krant De Tijd kon inkijken.

Op de blaren zitten

Het moet voor Vanvelthoven pijnlijk zijn dat de socialistische oud-minister Luc Van den Bossche jarenlang aan het hoofd heeft gestaan van Optima Bank. Zijn rol in het faillissement moet blijken uit gerechtelijk onderzoek. “Maar ook bij het gerechtelijk onderzoek moet de onderste steen boven komen. Als Luc Van den Bossche of anderen daarbij betrokken zijn, heb ik daar geen enkel probleem mee”, zei Vanvelthoven vanochtend.

Als dat het geval is, “is dat zeer jammer en betreur ik dat ten stelligste, maar ik ben er vooral om bekommerd dat dit zal afstralen op het bankentoezicht”, hield Vanvelthoven vol. “Als iemand over de schreef is gegaan, moet hij maar op de blaren zitten.”