"Als Vlaams Belang uitgestoken hand zou menen, dat ze beginnen met eigen nest op te kuisen"

25 september 2018
© Radio 1
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de uitgestoken hand van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken "hypocriet". Samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang is volgens Francken "moeilijk" zolang "racisten als Filip De Man het grote woord hebben binnen Vlaams Belang".

Vaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt vandaag zijn boek 'Francken faalt' voor, waarin hij het beleid van de staatssecretaris voor Asiel scherp bekritiseert. In 'De Ochtend' riep hij Francken op om met Vlaams Belang samen te werken, "als hij echte verandering wil".

Op die uitnodiging gaat N-VA-toppoliticus Theo Francken niet in. De uitgestoken hand van Van Grieken noemt hij "hypocriet en echte huichelarij". "Als ze het zouden menen, dat ze dan beginnen met hun eigen nest op te kuisen", aldus het antwoord van Francken in 'De Ochtend'.

De staatssecretaris verwijst naar een recent Facebook-bericht van Vlaams Belang-politicus Filip De Man, waarin hij Laurent Mutambayi op de korrel neemt. "Laurent is mijn rechterhand in het parlement, is van Congolese afkomst en trekt onze lijst in Molenbeek. Met zeer racistische opmerkingen probeert Filip De Man de geloofwaardigheid en integriteit van Mutambayi aan te tasten."

"Meneer De Man is hoofdredacteur van Vlaams Belang. Zolang Tom Van Grieken en anderen - die zeggen dat ze het goed menen - dergelijke figuren die zo'n racistische onzin en walging uitspuwen op sociale media tolereren binnen hun partij, vind ik de uitgestoken hand heel hypocriet", stelt Theo Francken. Samenwerking met het Vlaams Belang is voor Theo Francken dan ook "moeilijk zolang racisten als Filip De Man het grote woord hebben in die partij".

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview met Theo Francken:

Lees ook: