"Als we 55-plussers ook laten vertrekken, wordt het heel moeilijk."

5 september 2016
"Het is ook erg belangrijk om te letten op de mensen die blijven."
AXA België wil de komende 2 jaar 650 banen schrappen in haar verzekeringstak. En dat moet snel gaan: voor het eind van het jaar moeten al 300 mensen vertrekken, 10 procent van het personeel is dat. AXA wil naakte ontslagen vermijden en heeft het statuut van bedrijf in herstructurering aangevraagd. Dat betekent dat de leeftijd voor brugpensioen kan worden verlaagd tot 55 jaar.

"Geen verrassing"

Lode Roels sprake er over met Ralf Caers, Professor Human Resources en Management aan de KUL:

"Het is geen verassing. Er zijn doorheen de hele bank- en verzekeringswereld veel herstructureringen geweest. Dat gebeurt nu ook bij Axa."

Maar volgens Caers is het wel oppassen geblazen voor het 'Layoff Survivor Syndrome' en de 'brugpensioen-rush'... wat?

Layoff Survivor Syndrome

"Heel vaak wordt er bij een herstructurering gefocust op de mensen die vertrekken." 

het is ook erg belangrijk om te letten op de mensen die blijven.

Het zijn namelijk die mensen die moeten zorgen voor continuïteit binnen de organisatie. Die mensen moeten dus vooral gelukkig zijn en binnen de organisatie willen blijven werken.

"Vaak zie je dat die mensen ook geraakt zijn door een herstructurering en dat ze hun psychologisch contract met de organisatie gaan herevalueren."

Volgens Caers zoeken mensen dan vooral zekerheid en een goede werksfeer. Ze willen weten dat ze niet de volgende zijn.

Brugpensioen-rush

"Sowieso zullen we de komende jaren steeds meer met een grote inactieve bevolking zitten tegenover een kleinere actieve bevolking. Als we nu die 55-plussers ook gaan laten uitstromen, maken we het onszelf wel heel erg moeilijk."

Dat mensen er gretig op ingaan is logisch, vooral omdat het aanbod van AXA erg aantrekkelijk is. Mensen kunnen op brugpensioen tegen hetzelfde hoge loon dat ze nu krijgen.