"Als we de inspanning nog een beetje verderzetten, wordt de grote vakantie zoveel mooier dan ze ooit geweest is"

26 februari 2021
© Daan Stevens (Unsplash)
In verschillende ziekenhuizen stijgen de corona-opnames. Dat is ook zo in het UZ Antwerpen. "We kunnen niet anders dan smeken dat men de maatregelen niet versoepelt", vertelt intensivist Philippe Jorens in 'De Wereld Vandaag'.

Op UZ Gent worden elke dag meer opnames geteld. Ook in UZ Brussel is het drukker op de covidafdeling en zijn de patiënten verdubbeld. UZ Antwerpen merkt ook dat er meer patiënten met Covid binnenkomen. “Het aantal patiënten op intensieve is verdubbeld op een week tijd en ze zijn ook zieker” vertelt intensivist Philippe Jorens.

Opmerkelijk is de leeftijd van patiënten. “We zien meer ernstig verloop bij relatief jongere mensen." Deze trend valt niet meteen te verklaren. Misschien circuleert het virus nu meer bij jongeren. Het is een observatie, en misschien ook een bezorgdheid…

Derde golf?

Komt er een derde golf aan? Philippe hoopt van niet, maar ziet wel de feiten. “Het betekent dat hier en daar opflakkeringen kunnen zijn.” Want de druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Zorgpersoneel heeft het vaak niet gemakkelijk. “Hoe langer het duurt hoe groter de vermoeidheid er in sluipt” vertelt Jorens. Hij hoopt dat dit geen start is van een derde golf. “Laat ons hopen dat het een opflakkering is.”

Of die versoepelingen er komen, is nog een moeilijke zaak. Psychologisch zijn dit harde tijden met weinig perspectief, voor iedereen. Toch beseft Philippe waar we voor staan. "We kunnen niet anders dan smeken dat men nu niet versoepelt.” Ook Geert Meyfroidt, intensivist van UZ Leuven vertrouwt erop dat men niet te snel verspoelingen doorvoert.

"Als we de inspanning nog een beetje verderzetten, wordt de grote vakantie zoveel mooier dan ze ooit geweest is."

Beluister het gesprek met Philippe Jorens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: