“Als we tijd nemen om met kinderen te praten, kunnen we veel van hen leren”

19 februari 2018
“Ik had allemaal vragen in mijn kop. Soms teveel zodat ik lag te wenen omdat ik er teveel had.” Het zijn de woorden van Emma die 2,5 jaar geleden haar vader verloor. Voormalig K3- zangeres Kristel Verbeke sprak met haar en andere jongens en meisjes tussen 9 en 13 jaar, voor haar nieuwe programma “Kinderkopkes”.

Simpelweg door te praten, geven de kinderen Kristel Verbeke een kijkje in hun hoofd. Hun pure blik, zonder vooroordelen, stereotypen en andere volwassen hersenspinsels, zorgt voor een glimlach of doet net even slikken.

Zo is er bijvoorbeeld ook het verhaal van Ben, een jongen die opgroeit op een boerderij. Het is een verhaal over zelfstandig zijn, en het harde werken van zijn ouders.

“Als we tijd nemen om met kinderen te praten, kunnen we veel van hen leren” zegt Kristel in De Ochtend. “Je ziet kinderen op TV ook heel weinig hun ding zeggen. Je ziet ze wel eens in een talentenshow. Of je hoort experts praten over de kinderen.” Maar daar blijft het vaak bij. (De experts en ouders zijn nu bewust weggelaten trouwens)

Meer een babbel dan een interview

Hoe kreeg ze die kinderen zover om hun ziel bloot te leggen met een cameraploeg erbij? “Dat was niet altijd makkelijk” zegt Kristel. “We hebben geprobeerd om heel veel tijd samen door te brengen, ook voor de opnames begonnen. We hebben vijf dagen per kind gefilmd, en dat is best lang. De gesprekken waren minstens een uur of anderhalf uur. Zo vergaten we allebei de camera’s, en werd het meer een babbel dan een interview.”

Zelf heeft Kristel twee dochters. Ze beseft dus maar al te goed hoe moeilijk het is om de tijd te nemen om echt een babbel te hebben. “Je komt thuis van je werk, en je bent bezig met eten maken en de was doen, en ondertussen vraag je: hoe was het op school?”

Weet ze evenveel over haar eigen kinderen als over de kinderen die ze geïnterviewd heeft? “Ik mag het hopen” zegt Kristel. “Ik hoop dat mijn kinderen wel voelen dat ze tegen mij en mijn man alles mogen zeggen.”

Meer info over "Kinderkopkes" vind je op een.be

Lees ook: