Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Als we ziek zijn, hebben we een andere geur: honden sporen binnenkort het coronavirus op

ma 14 sep. - 10:25

Corona stinkt, blijkbaar. Want binnenkort zullen honden besmettingen opsporen op luchthavens, festivals en andere grote evenementen. De eerste dieren zijn al in opleiding. Chris Callewaert, biotechnoloog van de UGent is betrokken bij die opleiding, en doet een oproep: we hebben meer zweet van coronapatiënten nodig om de honden op te leiden.
© Hannah Gibbs (Unsplash.com)

Als ons immuunsysteem volop aan het werken is, hebben we een andere geur dan anders, legt Chris Callewaert (biotechnoloog van de Universiteit Gent) uit in ‘Nieuwe Feiten’. “Onze huid is namelijk een groot immunologisch orgaan. De huid speelt een zeer grote rol in ons immuunsysteem”

Niet alleen het coronavirus is op die manier traceerbaar, het geldt ook voor de gewone griep. En soms is dat zelfs door onze eigen neus vast te stellen: “Wijzelf zullen het pas ruiken als we écht ziek zijn. Als we een zware griep hebben, kunnen we ruiken dat onze lijfgeur lichtjes anders is. Maar de neus van honden is natuurlijk veel fijngevoeliger dan die van een mens” zegt Callewaert. Denk bijvoorbeeld ook aan honden die een laag suikerspiegelgehalte kunnen opsporen, en mensen met diabetes kunnen bijstaan. Ook bepaalde kankers kunnen ze opsporen.

Laten alle ziektes dan geursporen na? “Waarschijnlijk wel” zegt Callewaert. Al is het nog niet voor alle ziektes onderzocht.

Zweet van coronapatiënten gezocht!

Het klinkt veelbelovend om het coronavirus grondig aan te pakken, maar toch zit er een addertje onder het gras: “Je moet voldoende stalen hebben om die honden op te leiden.”

“Via de ziekenhuizen lopen er mondjesmaat wel stalen binnen, maar er zijn weinig patiënten in de ziekenhuizen. Het gaat meestal om jonge mensen die thuis in quarantaine zitten.” zegt Callewaert.

“Dat is goed nieuws uiteraard, maar het zorgt er wel voor dat het moeilijker is om stalen te verzamelen.” Daarom doet Callewaert een oproep aan besmette personen die thuis zitten, om contact met hem op te nemen. Zijn team zal vervolgens bij je langskomen om een staal op te nemen. Je kan je aanmelden via chris.callewaert@ugent.be.

Beluister het gesprek met Chris Callewaert:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet