"Als we zo blijven doorgaan stijgt de zeespiegel heel snel met een meter"

12 december 2016
Doemdenken over Antarctica: wanneer we dat doen gaat het meestal over smeltijs op West-Antarctica. Vandaag hebben we het over Oost-Antarctica, want ook daar lijkt het mis te gaan. Vandaag raakten de resultaten bekend van uitgebreid onderzoek en veldwerk waaraan ook Stef Lhermitte van de KULeuven heeft deelgenomen.

Lhermitte was met een onderzoeksteam op Oost-Antartica, waar hij met eigen ogen kon zien hoe het ijs er bij lag. "We hebben er echt wel veel smelt gezien. Dat komt vooral door een lokaal microklimaat dat er heerst, waardoor het op een bepaalde, drie kilometer brede strook, drie graden warmer is dan er rond." Doordat Oost-Antartica erg groot is, is er een groot potentieel voor smeltend ijs en dus een stijging van de zeespiegel. Dat microklimaat onstaat voornamelijk door warme winden en dus niet door de klimaatopwarming; "Maar het is wel belangrijk voor toekomstig onderzoek."

Een meter erbij

Stef Lhermitte werd af en toe met verstomming geslagen: "We stootten op grote ondergrondse meren en stromen. Dat wijst op veel smeltend ijs.". En dat is gevaarlijk, want dan zou de zeespiegel, als we blijven doordoen zoals we bezig zijn, wel eens met een meter kunnen stijgen in de nabije toekomst.