“Alsof de waardering van een leerkracht bepaald wordt door zijn loonbrief”

7 oktober 2016
“Dat je als reclamejongen veel meer kunt verdienen dan als leerkracht, zegt niet weinig over onze zo geroemde westerse waarden” zette Rik Torfs deze week op Twitter. Paul Van Den Bosch (o.a. de vroegere coach van Sven Nys) is het niet met hem eens.

De minuut van Paul Van Den Bosch

Geachte heer Torfs, Beste Rik, 

Begin van het nieuwe schooljaar, en daar gaan we weer: de waardering van de leraar, of het gebrek eraan. Gisteren tweette je: ‘Dat je als reclamejongen veel meer kunt verdienen dan als leerkracht, zegt niet weinig over onze zo geroemde westerse waarden.

Eerlijk gezegd begrijp ik het verband tussen onze Westerse waarden en het loonzakje van een leerkracht, en bij uitbreiding ook dat van een reclamejongen, niet zo goed. Alsof de waardering van een leerkracht bepaald wordt door zijn loonbrief.

Neen, de enige, echte waardering van een leerkracht wordt bepaald door zijn of haar leerlingen.

Na een leven met examens en controletoetsen, worden op het einde van een carrière de rollen omgekeerd. Dan is de evaluatie die de leerlingen maken van hun leerkracht, de enige waardering die telt. Als deze evaluatie gunstig is, en bovendien gepaard gaat met een goed gevuld loonzakje, dan is dat laatste mooi meegenomen.

Van harte,

Paul