Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

“Alsof je een documentaire zou maken over mobiele telefonie en enkel zou kijken naar de eerste generatie gsm's"

ma 4 mei - 1:00

De nieuwe film van Michael Moore zorgt voor heel wat verontwaardiging. Filmkenner Lieven Trio en auteur en historicus Pieter Boussemaere keken ook naar ‘Planet of the Humans’ en hebben elk zo hun eigen redenen om mee te gaan in die verontwaardiging.
Planet of the Humans

Er is een nieuwe film van Michael Moore: ‘Planet of the Humans’. Al is hij deze keer niet de regisseur, maar wel de producent. De regisseur is Jeff Gibbs, vertelt filmman Lieven Trio in ‘Nieuwe Feiten’. Hij is trouwens niet alleen regisseur, maar ook cameraman en scenarist van ‘Planet of the Humans’. En hoofdpersonage: want net zoals Michael Moore dat vaak doet, vertrekt hij vanuit zijn eigen persoon en komt hij zelf in beeld. “Hij stelt zichzelf voor als een ontgoochelde klimaatactivist: iemand die al heel vroeg voor de planeet opkwam, en op een bepaald moment zelfs een echte boomknuffelaar was.”

Gibbs is vooral ontgoocheld in groene energie. “Hij beweert dat groene energie helemaal niet zo groen of hernieuwbaar of proper is. Voor de productie van windmolens en zonnepanelen zijn er volgens hem heel veel fossiele energie en kostbare grondstoffen nodig” zegt Trio. “Biomassa is zijn paradepaardje, en volgens hem leidt het alleen maar tot meer ontbossing en meer luchtvervuiling.”

“Wat hij ook beweert is dat die groene energiesector een nieuwe melkkoe is voor grote bedrijven, en dus helemaal geen oplossing biedt voor klimaatopwarming, maar juist een nieuw probleem creëert.”

“Geen goed gemaakte film”

Los van de inhoud is zo’n documentaire van Michael Moore - die in het verleden een Oscar won voor ‘Bowling for Columbine’ - altijd een genot om naar te kijken, en heel goed gemaakt. Hoe zit het hier? “Het is heel duidelijk dat Michael Moore de film niet zelf heeft geregisseerd” zegt Trio. “Het is een soort knip-en-plakwerkstukje, het voelt niet professioneel gemaakt aan. Een heel stom voorbeeld: de lettertypes die worden gebruikt, lijken uit een studentenfilmpje te komen. Hij gebruikt vrij sensationele theorieën, dus het boeit wel in zekere zin, je blijft wel kijken. Maar ik vind het geen goed gemaakte film, helemaal niet zelfs.”

En wat dan met de boodschap? “Daar heb ik over gelezen dat het wetenschappelijk zeer incorrect zou zijn” zegt Trio. Hij vindt de film dan ook nefast voor de reputatie van Moore.

“Een langgerekte reeks vol fouten”

Incorrect? Dat beaamt ook auteur en historicus Pieter Boussemaere in ‘Nieuwe Feiten’. Hij doceert klimaat- en wereldgeschiedenis aan de Hogeschool VIVES, en noemt de film “een langgerekte reeks vol fouten.”

“Akkoord, je kan altijd wel een keer een foutje maken, maar er zijn er nu zoveel” zegt hij. Daarom vermoedt hij dat er doelbewust foute informatie is gebruikt in deze film.

Boussemaere: “Foute informatie in die zin dat het bijna uitsluitend over sterk verouderde informatie gaat. Bijvoorbeeld op een bepaald moment, redelijk vroeg in de documentaire, bezoeken ze een zonnepanelenpark en daar spreekt er ‘iemand’ – want we weten niet wie hij is, er wordt ook niet ondertiteld – over een efficiëntie van zonnepanelen van 8 procent. Nu, 8 procent, ik kan je verzekeren: de huidige zonnepanelen hebben een rendement of efficiëntie van 2 tot 3 keer zoveel. Dus dat is al een serieus verouderd cijfer. En het zonnepanelenpark dat ze daar bezocht hebben, dateert ook al van 2008.”

“Nog wat verder zegt iemand – we weten we niet wie die persoon is – dat zonnepanelen amper 10 jaar meegaan. Iedereen die zonnepanelen heeft, weet dat ze een garantie van de fabrikant krijgen dat ze voor minstens 25 jaar meegaan.”

“Er is heel veel dat fout is” gaat Boussemaere verder. “Ze zeggen bijvoorbeeld dat gascentrales continu zouden moeten draaien om variaties in de productie van windenergie of zonne-energie op te vangen. Dat is natuurlijk onzin want anders ga je het elektriciteitsnet overbelasten en zal overal de elektriciteit uitvallen. Een absolute kwakkel.”

En wat dan met de conclusie van de film: ‘less must be the new more’? Blijft die conclusie dat we minder moeten produceren en minder moeten consumeren wel overeind? “Op zich is het altijd een goed idee om minder te consumeren en de bevolkingsgroei onder controle te houden, maar wat heeft dat vandoen met die hernieuwbare energie? Ik zou het niet weten.“

“In de documentaire wordt alles op één hoop gegooid” zegt Boussemaere: de voedselproductie, de ongelijkheid, de plastic soup,…  “Het klinkt allemaal wel goed, maar er worden geen oplossingen aangereikt. En dat is het rare van de documentaire.”

“Waardeloos”

Intussen wordt de film opgepikt door klimaatontkenners die zeggen dat ze altijd al gelijk hadden: ‘Zie je wel, die groene energie slaat nergens op’. “Dit was te verwachten” zegt Boussemaere. Alleen krijg je in de film te zien hoe de situatie tien tot 15 jaar geleden was. “Binnen de sector van de hernieuwbare energie is dat een eeuwigheid. Het is alsof je een documentaire zou maken over mobiele telefonie en dat je daarbij enkel zou kijken naar de eerste generatie gsm’s, namelijk de Nokia’s uit 2000. Dan zou je vaststellen dat je er niet mee op internet kan, en dat je er geen apps op kan installeren, dus zijn gsm’s waardeloos. Dan is ook je documentaire waardeloos natuurlijk, en dat is ‘Planet of the Humans’ ook.”

Na de uitzending deelde Pieter Boussemaere nog meer cijfers en feiten, op zijn Facebookpagina. Lees verder onder zijn Facebookpost.

Hieronder kan je de film bekijken. Je vindt ‘m namelijk gratis op Youtube.

(lees verder onder de video)

Beluister het integrale interview met Lieven Trio en Pieter Boussemaere via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet