Alt-right-kopstuk over Charlottesville: "Er zullen nog veel mensen sterven voor we hier klaar zijn"

17 augustus 2017
Afgelopen weekend trokken honderden blanke nationalisten, aanhangers van de alt-rightbeweging en neonazi’s naar Charlottesville om er deel te nemen aan de zogenaamde “Unite the Right”-rally. Elle Reeve, verslaggeefster voor VICE News, ging mee achter de schermen. Ze sprak er met vertegenwoordigers van racistische groeperingen en tegenbetogers, en maakte alles van dichtbij mee. Het resultaat is een onthutsende inkijk in de gebeurtenissen van afgelopen weekend en de hatelijke ideologie van extreem

Reeves verslag opent met beelden van de extreemrechtse protestmars op de campus van de Universiteit van Virginia, aan de vooravond van de “Unite the Right”-rally. “Jullie zullen ons niet vervangen! De Joden zullen ons niet vervangen!”, scanderen de blanke nationalisten met fakkels in de hand, gevolgd door de nazistische leuze “bloed en bodem”. “Geen nazi’s! Geen KKK! Geen Fascistische USA!”, roepen tegenbetogers terug. Aan een standbeeld van Thomas Jefferson worden de tegenbetogers omsingeld door de blanke nationalisten. Beide groepen raken slaags, een voorbode van de grote manifestatie de dag erop.

Donald Trump, maar veel racistischer

Voorafgaand aan de demonstratie sprak VICE-correspondente Elle Reeve met Christopher Cantwell, een racistische en antisemitische radiopresentator en één van de geplande sprekers in Emancipation Park. Ze vroeg hem naar zijn beweegredenen om de straat op te trekken. “Het is telkens een of andere kleine zwarte klootzak die zich gedraagt als een wilde en zich schokkend genoeg in de nesten werkt”, stelt Cantwell, verwijzend naar de recente gevallen van dodelijk politiegeweld tegen jonge Afro-Amerikanen. “Welke problemen ik ook heb met mijn medeblanken, zij zijn over het algemeen niet geneigd tot zulk gedrag.”

“Natuurlijk zijn we daartoe in staat”, antwoordt Cantwell wanneer Reeve hem wijst op het feit dat ook blanken in staat zijn om geweld te gebruiken. “Ik draag een wapen, ik ga dagelijks naar de gym. Ik probeer mijzelf méér capabel te maken om geweld te gebruiken. Ik ben hier om ideeën te verspreiden, met de hoop dat er iemand zal opstaan die capabeler is. Iemand zoals Donald Trump, maar die zijn dochter niet afgeeft aan een jood. Iemand veel racistischer dan Donald Trump.”

"We vermoorden hen als het moet"

Cantwell en zijn bondgenoten reageren woest wanneer de manifestatie door de autoriteiten van Charlottesville wordt afgelast, nadat die is uitgedraaid op een gewelddadige confrontatie met tegenbetogers. “We doen wat we moeten doen, proberen om onze meningen te uiten. De criminelen zijn daar en krijgen wat ze willen”, briest Cantwell. Wanneer Reeve hem vraagt of zij dan de echte vredevolle demonstranten zijn, antwoordt hij: “Ik zeg niet dat we niet gewelddadig zijn. We vermoorden die lui als het moet.”

De straten zuiveren

Reeve sprak ook met Robert Ray, een uitgesproken racist die werkt voor de intussen opgedoekte neonazistische website Daily Stormer. Ze vroeg hem wat de mars voor hem en zijn beweging betekent. “We tonen aan deze parasitaire klasse van anti-blank ongedierte dat dit ons land is, dat door onze voorvaderen is gebouwd en door ons wordt onderhouden", reageert Ray. "Het zal ons land blijven.”

Ray wil met de demonstraties aantonen dat de internetgemeenschap van neonazi’s zich ook in de fysieke wereld kan organiseren. "Zoals je vandaag kon zien, hebben we het anti-blanke, anti-Amerikaanse vuil sterk overtroffen." En dat is nog maar het begin, waarschuwt hij. “Op een bepaald moment zullen we genoeg macht hebben om hen voor altijd uit de straten te zuiveren. Alles wat ontaard is in blanke landen zal verwijderd worden.”

"We wilden hen niet"

Reeve stond ook op de eerste rij toen Alex Fields, een nazisympathisant, later op de dag inreed op een groep tegenbetogers en daarbij één vrouw doodde en verschillende mensen verwondde. Dat levert bijzonder aangrijpende beelden op.

“Er liggen op dit moment lichamen op de grond”, reageert een aangeslagen inwoner van Charlottesville. Hij draagt een T-shirt met opschrift “Black lives matter”. “We hebben duidelijk gemaakt aan de gemeenteraad dat we hen hier niet wilden. Ze hebben hen toch laten komen. Ik moest uit de weg springen, ik werd bijna zelf aangereden door de auto.”

Moeilijk te overtreffen

Zondagavond ontmoette Reeve Christopher Cantwell opnieuw, om de gebeurtenissen van de dag voordien te bespreken. “Ik zou zeggen dat het het waard was. We wisten dat we op veel weerstand zouden stoten”, aldus Cantwell. “Het feit dat aan onze zijde niemand gestorven is, zou ik punten noemen voor ons. Het feit dat onze mensen niemand onterecht gedood hebben, zou ik een plus noemen voor ons. We hebben onze rivalen getoond dat we ons niet zullen laten intimideren.”

De aanslag was meer dan gerechtvaardigd, vindt Cantwell. Volgens hem werd de dader eerst aangevallen door de tegenbetogers en zag hij geen andere manier om te ontkomen dan op het gaspedaal te stampen. “Omdat onze rivalen een bende domme beesten zijn die niet aandachtig zijn, konden ze niet uit de weg gaan. Jammer genoeg raakten daardoor een aantal mensen gewond.” 

Het wordt zeer moeilijk om deze protestactie te overtreffen, besluit Cantwell. “Maar ik ga de uitdaging aan. Ik denk dat er nog veel meer mensen zullen sterven voor we hier klaar zijn.”

Bekijk de VICE-reportage over Charlottesville hieronder: