Amber Heard "grote verliezer" in smaadproces tegen Johnny Depp: acteur krijgt 15 miljoen dollar schadevergoeding

2 juni 2022
© AFP
De Amerikaanse acteur Johnny Depp heeft de rechtszaak gewonnen tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. De actrice moet Depp 15 miljoen dollar betalen. Heard krijgt wel een schadevergoeding van 2 miljoen dollar door een uitspraak van een van Depps advocaten in een krant. "Johnny Depp is nu het symbool van mannen die mishandeld worden" zegt correspondent Björn Soenens vanuit Fairfax, Virginia.

De vijf mannen en twee vrouwen die de jury vormen in de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard zijn er uit. Anderhalve maand lang volgden ze van binnen de muren van de rechtszaal hoe het voormalig acteurskoppel hun intieme relatie - en vooral alles wat daarin misliep - deelde met de wereld.

De zaak

De jury moest oordelen of Amber Heard schuldig is aan laster of smaad tegenover Johnny Depp toen ze in 2018 een opiniestuk schreef in de krant The Washington Post. Daarin schreef Heard dat ze slachtoffer was van huiselijk geweld. Hoewel Heard geen namen noemde, voelde Depp zich geviseerd door het stuk en stapte hij naar de rechter omdat zijn carrière en reputatie er schade van ondervonden.

50 miljoen dollar schadevergoeding vroeg Depp daarvoor en dat was niet naar de zin van Heard. Ze diende prompt een tegeneis in en vroeg meteen het dubbele: 100 miljoen dollar, dit keer voor uitspraken die Depp en zijn entourage maakten in een artikel van de krant The Daily Mail.

Lees verder onder de foto

Björn Soenens
Björn Soenens

"Amber Heard is afgeschilderd als iemand die gelogen heeft, over het misbruik dat ze zou hebben ondergaan", zegt correspondent Björn Soenens. Het proces is voor haar een afgang geworden.

Een bijzonder dure afgang ook, want de jury legde Amber Heard een schadevergoeding van in totaal 15 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) op. Het gaat om 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) "compensatory damages" en 5 miljoen dollar (bijna 4,7 miljoen euro) "punitive damages".

Maar dat bedrag moet ze uiteindelijk niet helemaal betalen: omdat de wet in de staat Virginia die laatste categorie begrenst tot 350.000 dollar (bijna 330.000 euro), krijgt Depp "slechts" 10.350.000 dollar (ruim 9,7 miljoen euro).

Omgekeerd moet Johnny Depp 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) aan Amber Heard betalen, omdat de jury oordeelt dat een deel van haar aanklachten ook gerechtvaardigd zijn.

In de krant de Daily Mail had één van de advocaten van Depp alle verhalen van Heard één groot verzinsel genoemd. Daar krijgt ze nu dus 2 miljoen dollar voor.

Na haar nederlaag verliet Amber Heard de rechtbank via een achteruitgang, vertelt correspondent Soenens, die de actrice dus niet meer voorbij zag komen aan de voorkant van het gerechtsgebouw.

Heard: "Mijn hart is gebroken"

In een schriftelijke mededeling op sociale media laat Heard weten dat de uitspraak haar heel verdrietig maakt. "Mijn hart is gebroken omdat de berg van bewijsmateriaal nog niet genoeg was om de onevenredige macht en invloed van mijn ex-man te verslaan”, schrijft ze.

Johnny Depp was opvallend genoeg niet aanwezig tijdens de uitspraak van de jury. Begin deze week werd hij nog feestend gespot in Londen, waar hij op het podium verscheen tijdens een optreden van zijn vriend Jeff Beck.

De afgelopen dag werd Depp dan weer gespot in Newcastle, alweer in het bijzijn van Jeff Beck, zo was o.a. te zien op het Instagram-account van muzikant Sam Fender.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook