AMEN & BEYOND

13 mei 2019
Foto Amen&BeyondKaat Pype
Barbara Raes (Beyond the Spoken, werkplaats voor niet-erkend verlies) en Colin H. Van Eeckhout (frontman post-metalband Amenra) cureren een uniek festival voor het Kunstencentrum Vooruit in Gent: AMEN & BEYOND. Het programma bespeelt rituelen rond de dood, het brengen van offers, afscheid, zorg en pijn. Barbara en Colin bundelen hun erg verschillende visies over rituelen op het festival van 16 tot 26 mei.

Rituelen

Het festival gaat over rituelen en hoe die een plaats krijgen in ons leven. Volgens Barbara Raes is daar een grote evolutie in geweest:

We hebben de traditionele rituelen voor een groot deel afgestoten in onze Westerse, seculiere, individuele samenleving. Mensen moeten tijd nemen om bewust stil te staan bij rituelen en dat past niet in onze hyperactieve samenleving. Dat zijn redenen waarom rituelen verdwenen zijn maar ook waarom ze net vandaag terugkeren. Mensen hebben terug nood aan betekenisgeving zeker in momenten van crisis en trauma. We willen stilstand kunnen incorporeren in ons snelle leven, kijk maar naar yoga en mindfulness.

Colin H. Van Eeckhout heeft met de band gemerkt dat de live-ervaring van Amenra als helend ritueel bevonden wordt door mensen die een concert meevolgen. Het collectieve wordt daar dan weer erg belangrijk. 

Hun visies op rituelen en het belang daarvan vullen elkaar goed aan. Ze hebben die samengebracht in het festival AMEN & BEYOND in een mix van muziek en podiumkunsten, aangevuld met momenten van reflectie. 

Olivier de Sagazan

Deze Franse schilder, beeldhouwer en performer Olivier de Sagazan werd uitgenodigd door Colin:

Ik ben vooral op zoek gegaan naar kunstenaars die ons inspireren en hun oorsprong vinden in rituelen, het primitieve bijna.

De Sagazan omarmt dit primitieve bijna letterlijk door zich volledig te begraven en te bewegen in klei op het podium. Zo verdwijnt de grens tussen kunstenaar en sculptuur bijna. Hij maakt van zichzelf gaandweg met klei, vlas en verf een sculptuur.

Daarmee kom je tot de kern van het rituele: het op zoek gaan naar de essentie en het oergevoel. Dat kan Olivier heel mooi in beeld brengen.

Zijn performance Transfiguration kan je zaterdag 18 mei om 19.15 meevolgen op AMEN & BEYOND. 

 

Olivier de Sagazan
undefined

Beyond Care

Het festival heeft een programma dat naast de klassieke vormen van performance, muziek en theater ook een reflexief programma heeft.

Barbara Raes nodigt zorgverleners en sympathisanten uit voor een driedaagse retraite in een klooster, parallel met het festival: Beyond Care. De retraite wil een andere blik op zorgverlening werpen met behulp van kunst, zorg en rituelen. Het samen bezig zijn met de kunst van het genezen op verschillende manier staat hier dan ook centraal.

We focussen op veschillende praktijken van mensen, zowel uit de kunstwereld als uit de zorgwereld.

Die retraite zal tijdens het festival zijn in Menas in Sint-Maria-Aalter van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 mei. 

Duiventoren Menas - Sint-Maria Aalter
undefined

Vuurritueel - Toni Kanwa Adikusumah

De Indonesische kunstenaar Toni Kanwa Adikusumah maakt een sculptuur voor AMEN & BEYOND waarin al het niet-erkende verlies van de bezoekers verzameld wordt. Toni Kanwa Adikusumah probeert al jaren het primitieve te verbinden met de hedendaagse kunstwereld. Met zijn beeldhouwwerk creëert hij een levende dialoog tussen deze twee.

De sculptuur zal werken als een soort postbus waar mensen briefjes in kunnen achterlaten met datgene wat ze willen loslaten. 

Dit metaforisch beeld laat mensen toe om afscheid te nemen van wat ze niet kunnen loslaten. De sculptuur wordt op de laatste dag van het festival, 25 mei, naar het citadelpark verplaatst. Daar wordt het in brand gestoken. Het verbrandingsritueel wordt begeleid door live muziek van Amenra.

Beluister hier het volledige gesprek met Barbara en Colin.