"America First kwam er onder Trump, maar Biden voert hetzelfde beleid op een andere manier"

1 september 2021
© AFP
De Amerikaanse president Joe Biden houdt vol dat het tijd was om een eind te maken aan de oorlog in Afghanistan. In een toespraak zei hij dat de VS de keuze had tussen weggaan of een nieuwe escalatie. Het werd dus terugtrekken, want de oorlog in Afghanistan diende niet langer de vitale belangen van de VS. De evacuatie-operatie van afgelopen dagen noemt Biden een succes. "America First kwam er onder Trump, maar Biden voert hetzelfde beleid op een andere manier", zegt correspondent Björn Soenens.

"Ik geloof niet dat de veiligheid van Amerika wordt vergroot door duizenden troepen in te zetten en miljarden uit te geven in Afghanistan", aldus Joe Biden. Hij herinnert eraan dat de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan een gevolg was van de terreuraanslagen van 11 september 2001. De doelen die toen werden gesteld, zijn bereikt. "We hebben meer dan tien jaar geleden gezorgd voor gerechtigheid voor Bin Laden. Al-Qaida is gedecimeerd", vindt Biden.

Biden vindt niet dat de VS elders in de wereld landen moet gaan opbouwen, want dat loopt volgens hem slecht af. Het is aan de Afghanen om zelf hun land herop te bouwen, vindt hij.

De enige conclusie voor de Amerikaanse president was zich terugtrekken. Hij noemt die operatie overigens een groot succes. "Het buitengewone succes van deze missie is te danken aan de bekwaamheid, dapperheid en moed van de Amerikaanse militairen, diplomaten en personeel van de inlichtingendiensten."

"Wekenlang hebben ze hun leven geriskeerd om Amerikaanse burgers, Afghanen die ons hebben geholpen en burgers van onze geallieerden op vliegtuigen te krijgen en het land uit te helpen", aldus de Amerikaanse president.

"America First" met een ander sausje

Volgens correspondent Björn Soenens heeft Biden een punt als hij zegt dat de evacuatiemissie een succes was. "Het hangt er van af hoe je het bekijkt", legt hij uit in 'De Ochtend'. "De luchtbrug die er is geweest, was een van de grootste uit de geschiedenis. Er zijn 120.000 mensen op een goede tien dagen uit het land gehaald."

"Vorige donderdag, na de terreuraanslag klonk hij moe, teneergeslagen, hees en een beetje verslagen", zegt correspondent Soenens voorts. "Nu zagen we een totaal andere Joe Biden: strijdvaardig, bijna agressief, assertief. Een man die zijn beleid volledig bleef verdedigen en er eigen weinig fouten in zag."

Biden trekt volgens Soenens dezelfde kaart uit als zijn voorganger Donald Trump, maar met een ander sausje. "America First kwam er onder Trump, maar maak je geen illusies: Biden wil hetzelfde beleid voeren op een andere manier", legt de correspondent uit. "Meer aandacht besteden aan wat Amerikanen nodig hebben om een beter leven te leiden. De focus moet voor Biden nu liggen op binnenlandse problemen, want Amerika heeft veel problemen."

"Het land heeft heel veel geld, 2.000 miljard dollar, uitgegeven aan de oorlog in Afghanistan. Het resultaat is een groot fiasco", zegt Soenens. "Hij heeft de publieke opinie mee in die zin dat mensen het een dure en zinloze oorlog vonden. Waarom moeten onze jongens -denken veel Amerikanen- sneuvelen in een land dat velen van hen niet eens op een kaart kunnen aanduiden? Er is zoveel pijn veroorzaakt bij talloze families die iemand in het land verloren hebben."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, 'Laat' en 'De Ochtend'

Lees ook: