Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Amerika-expert na abortusvonnis: "De Verenigde Staten beginnen uit twee naties te bestaan"

ma 27 jun. - 2:39

"Een reuzenreactie tegen de vrijheden van de jaren 60 en 70", zo noemt Amerika-deskundige Willem Post van het Clingendael Instituut, de conservatieve opstoot die je vandaag ziet in de Verengde Staten. Hij maakt zich stilaan ernstige zorgen over over de diepe verdeeldheid in de VS.
Bord met boodschap 'My Body, My choice"

De betogingen, protesten en felle discussies tussen anti-abortusactivisten en voorvechters voor de vrije keuze in de VS doen opnieuw de vraag opborrelen: hoe verenigd zijn de Verenigde Staten nog? Het is ook een bron van bezorgdheid voor Amerika-deskundige Willem Post van het Clingendael Instituut.

"Met een goed politiek-inhoudelijk meningsverschil is natuurlijk niks mis", geeft hij toe in 'De Wereld Vandaag'. "Maar wat je de afgelopen jaren in toenemende mate gezien hebt, is dat de VS uit twee naties begint te bestaan. Je hebt het Trumpiaanse platteland, de conservatieve staten en dan het Bidenblauw in staten met grote steden als New York of Chicago. Die drijven steeds verder van elkaar af in tal van dossiers, zoals de wapenwetgeving of abortus."
"Reuzenreactie"

Hij merkt de voorbije jaren een "reuzenreactie" tegen de vrijheden die in de jaren 60 en 70 zijn ingevoerd. "Dat begon al in de jaren 80 met de Reaganrevoluties, jaren later weer met de Tea Party, die ook al tegen de strijdpunten van progressief links streed en dan was er natuurlijk Trump. Die was persoonlijk wel voor een vrije abortuskeuze, maar die om zijn zeer conservatieve achterban te plezieren voor 3 heel conservatieve rechters gezorgd heeft. Als je dat allemaal optelt, is dat een soort 'reuzenbeweging'. In de Washington Post stelde iemand dat het lijkt alsof we allemaal in de jaren 50 zijn wakker geworden."

Waar de Tea Party destijds nog werd beschouwd als extreem is dat conservatieve gedachtengoed nu mainstream geworden in de VS. "Miljoenen conservatieve en christelijke Amerikanen juichen deze beslissing van het Hooggerechtshof toe."

Patstelling

En dat maakt dat die twee waarden, die twee Amerika's, nu feller tegenover elkaar staan dan ooit. Post spreekt van een patstelling. "De burgeroorlog, dat was iets van de negentiende eeuw, maar ik houd een beetje mijn hart vast", zucht Post. "Want er zijn veel wapens en milities in de VS. Biden zelf riep ook op om geen geweld te gebruiken, wat toch wijst op enige bezorgdheid. Want dit raakt mensen in de ziel aan beide kanten: hoe vind je hier een compromis?"

Post zegt dat hij ondanks de politieke en maatschappelijke tegenstellingen tot voor kort ook altijd de magie van Amerika zag: "1 president, 1 Grondwet, 1 volkslied en  1 Hooggerechtshof, dat is toch mooi in een verdeeld land? Maar nu zie je dat die ene president niet erkend wordt door miljoenen Amerikanen, onder leiding van Donald Trump. En dit Hooggerechtshof wordt eigenlijk ook niet meer echt erkend door de mensen die nu woedend zijn. Terwijl een Hooggerechtshof net boven de partijen moet staan en geen politiek profiel mag hebben. Tel uit je winst: iedereen verliest nu."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet