Amerika in interessante tijden

17 juni 2016
Amerika, droom op drift, bjorn soenens
Boeiend, dat is het minste wat je kan zeggen over wat er in de Verenigde Staten aan het gebeuren is. Bernie Sanders heeft op een haar na een aardverschuiving bij de Democraten veroorzaakt, Donald Trump heeft dat effectief klaargespeeld bij de Republikeinen. Hillary Clinton is op die manier de kandidaat van het midden geworden. Of van het establishment, van de elite, het is maar hoe u het wil noemen. In november wordt het dus kiezen tussen het status quo of het tabula rasa.

In 2012 zat Bjorn Soenens al eens aan onze keukentafel over het Amerikaboek dat hij toen had geschreven. Obama was aan het eind van zijn eerste ambtstermijn. (Zijn Republikeinse tegenstander in de presidentsverkiezing heette Mitt Romney. Ik zeg het er maar even bij, want dat is een naam die we al lang zijn vergeten.)

We zijn vier jaar verder, en Bjorn Soenens zit weer aan onze keukentafel over het Amerikaboek dat hij heeft geschreven. Hij heeft er forse hoofdstukken aan moeten toevoegen, en andere delen heeft hij aangevuld en bijgeschaafd, want de Verenigde Staten zijn sinds 2012 een ander land geworden.

Een land op drift. Waar de tegenstellingen tussen links en rechts, tussen jong en oud, tussen arm en rijk, tussen wit en zwart enorm zijn. Waar het debat is ontaard, waar elke nuance zoek is, waar wordt geroepen en getierd, waar men het recht opeist om onbeschaafd te zijn. In het hoofd van de Amerikaan, schrijft Bjorn Soenens, is het altijd oorlog.

Het zijn kortom interessante tijden. Interessant zoals in deze oude Chinese vloek:

你生活在一个有趣的时代*
Oude Chinese verwensing
*Dit is Chinees met haar op, maar de goede verstaander begrijpt wat ik bij elkaar heb gegoogeld.

Radio 1 Select