Amerikaans Hooggerechtshof breidt wapenwet uit: openbare wapendracht wordt makkelijker in de staat New York

23 juni 2022
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een wet van de staat New York geschrapt die het dragen van wapens beperkt. Openbare wapendracht zal daar nu dus gemakkelijker worden. De beslissing komt net op het moment dat de discussie rond het verstrengen van de wapenwet volop woedt, na recente schietpartijen in Uvalde en Buffalo. Eergisteren werd er in de Senaat nog een akkoord bereikt over de verstrenging van de federale wapenwetgeving.

Inwoners van de staat New York die een wapenvergunning wilden, moesten tot nu bewijzen dat ze de "juiste redenen" hadden om een verborgen wapen te dragen, denk aan een wapen in je jaszak of onder je broeksriem met je jas erover. Daarnaast moesten ze ook aantonen dat er een "specifiek of uniek" gevaar dreigde.

Twee mannen die in New York niet de vergunning kregen die ze wilden, stapten naar de rechter. De staat maakt het hen naar eigen zeggen bijna onmogelijk om een vergunning te krijgen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf hen gelijk en oordeelde dat de wet in New York in strijd is met het grondwettelijke recht om wapens te dragen. Deze uitspraak van het hof vormt een uitbreiding van de wapenrechten en brengt gelijkaardige wapenbeperkingen in andere staten in gevaar.

"Amerikanen hebben het recht om veelgebruikte vuurwapens te dragen voor hun persoonlijke verdediging", oordeelde rechter Clarence Thomas. Hij vertegenwoordigt de conservatieve meerderheid van zes rechters in het Hooggerechtshof.

Het recht om wapens te dragen, is geen "tweederangs" grondwettelijk recht, dat onderworpen kan worden aan grotere beperkingen "dan de andere tien amendementen van de Amerikaanse grondwet", schreef rechter Clarence voorts. De liberale rechters waren het niet eens met de beslissing.

Opnieuw discussie over strengere wapenwet

De beslissing van het Hooggerechtshof komt net nu de discussie rond een strengere wapenwet opnieuw oplaait. Het waren de recente schietpartijen in Uvalde en Buffalo die de discussie aanwakkerden. In Uvalde werden 19 kinderen en 2 volwassenen vermoord, bij het bloedbad in Buffalo werden 10 mensen doodgeschoten.

Bovendien heeft de Amerikaanse Senaat eergisteren stappen aangekondigd die de toegang tot vuurwapens net verscherpt.

Kritiek: "Schandalig van Hooggerechtshof"

De beslissing van het Hooggerechtshof werd meteen veroordeeld door de Amerikaanse president Joe Biden. Hij zei "diep teleurgesteld" te zijn door de uitspraak van het Hooggerechtshof. "De uitspraak is in strijd met zowel het gezond verstand als met de grondwet. Het zou ons allemaal diep moeten verontrusten".

Biden voegde eraan toe dat het land, na de vele massale schietpartijen in de VS, net meer en niet minder zou moeten doen om de beschikbaarheid van vuurwapens te beperken.

Ook verschillende New Yorkse functionarissen, onder wie de Democratische gouverneur van New York, Kathy Hochul, bekritiseerde de beslissing. "Het is schandalig dat het Hooggerechtshof roekeloos deze wet in New York heeft afgeschaft, op een moment van nationale afrekening met wapengeweld", schreef ze op Twitter.

De burgemeester van New York, Eric Adams, vreest dan weer dat de beslissing "een golf van wapengeweld" zal veroorzaken. "We zullen samenwerken om de risico's in te perken. We kunnen niet toestaan dat New York verandert in het Wilde Westen."

De machtige Amerikaanse wapenlobby NRA was dan weer zeer tevreden over de uitspraak. Ze noemt het arrest over wapendracht buitenshuis een "overwinning". "Het Hooggerechtshof bevestigt dat het recht om wapens te dragen niet stopt aan iemands voordeur", schrijft de NRA op Twitter.

Bron: vrtnws.be en De ochtend