"Amerikaans verbreken handelsakkoorden moet wake-upcall zijn voor Europa"

24 januari 2017
Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) reageert somber op de beslissing van president Trump om zich terug te trekken uit het TPP-handelsverdrag. "Dit wordt een heel gevaarlijke en moeilijke periode, niet zozeer voor de VS maar voor Europa en de wereld in het algemeen" Tegelijk is hij strijdvaardig. "Dit moet een wake-upcall zijn voor Europa om een sterkere unie in de steiger te zetten."

Verhofstadt vertoeft momenteel in Washington om er zijn boek voor te stellen en hij vernam het nieuws over het uitstappen uit het TPP-verdrag dus ter plekke. "Ik denk dat de komende jaren erg moeilijk zullen worden voor Europa, zeker wat die handelsverdragen betreft", reageert hij.

"Op TTIP reken ik niet zoveel. Theresa May komt hier vrijdag met de bedoeling om een handelsverdrag af te sluiten. Waarom denkt zij dat? Het eerste dat Trump gedaan heeft is het handelsverdrag afbreken met Canada en Mexico en hij spreekt harde taal tegenover China."

Voor Verhofstadt is het dan ook duidelijk. "Het wordt wat handelsverdragen betreft een weinig vruchtbare periode. Ik denk dat dit voor ons een wake-upcall moet zijn om zo snel een sterker en meer eengemaakt Europa in de steiger te zetten en niet te veel te rekenen op handelsakkoorden met de VS, maar zelf de eengemaakte markt verder uit te werken op het vlak van het digitale, energie, ... en daar meer werk en activiteiten uit te halen."

"Amerika kan niet staan op één been, Europa is het tweede"

In dezelfde lijn pleit Verhofstadt ervoor om zo snel mogelijk een politieke en defensie unie uit te werken. President Trump heeft immers al laten verstaan dat hij zich daar niet wil mee bezig houden. "Hij heeft eigenlijk wel heel vijandige taal gebruikt ten aanzien van de Europese Unie door te zeggen, "Brexit is nog maar het begin, ik verwacht dat ook andere landen zullen wegbreken."

"Dat zijn dingen die we nog nooit gehoord hebben van een Amerikaanse president. Het is ook niet in het belang van Amerika. Amerika kan niet staan op een been, het heeft twee benen nodig om te wandelen. Dat tweede been is een sterk Europa dat nog altijd de beste bondgenoot is van de VS, met dezelfde waarden en ideeën en daar schijnt Trump aan te twijfelen."

 

Radio 1 Select