Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Amerikaanse centrale bank gaat inflatie te lijf met hoogste verhoging rentetarief sinds 1994

do 16 jun. - 6:04

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft al voor de derde keer dit jaar het belangrijkste rentetarief hoger gezet. Het rentetarief wordt verhoogd met drie kwart procentpunt naar 1,5 tot 1,75 procent. Het is de derde renteverhoging sinds eind 2018 en de hoogste sinds 1994. De verhoging van het rentetarief moet een rem zetten op de stijgende inflatie.
Dollars

Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief stond sinds maart 2020 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Midden maart werd het tarief verhoogd naar 0,25 tot 0,50 procent. In mei kondigde de Federal Reserve een nieuwe forse verhoging aan van half procentpunt naar 0,75 tot 1 procent. Vandaag komt daar nog eens 0,75 procentpunt bij naar 1,50 tot 1,75 procent. Dat is de grootste verhoging van het rentetarief sinds 1994.

De derde verhoging is alweer een poging om de inflatie in de VS wat af te koelen. Die steeg in maart in de Verenigde Staten tot 8,5 procent, het hoogste niveau in veertig jaar. De economische groeiverwachting in de VS is naar beneden bijgesteld van 2,8 procent naar 1,7 procent.
Hogere rentes kunnen de consumptie wat afremmen en zo de druk op de prijzen doen afnemen. De andere kant van de medaille is dat dat weegt op de economische groei. Het is dus zaak een goede balans te vinden.

De inflatie in de VS is nog groter dan in Europa. Daarom heeft de Amerikaanse centrale bank al voor de derde keer ingegrepen. In Europa komt de eerst renteverhoging van 0,25 procent er aan midden juli.

"Het antwoord op een hoge inflatie is een renteverhoging. Dat maakt sparen interessanter en lenen duurder. Op die manier gaat er minder geld in de economie terechtkomen en dat moet de economie afkoelen. Een verhoging met 0,75 procent in de VS hebben we de voorbije dertig jaar niet meer gezien, dat zegt iets van hoe uitzonderlijk de hoge inflatie is", legt Michaël Van Droogenbroeck uit.

Er is bijzonder veel ongerustheid en onzekerheid op de financiële markten vandaag de dag. "Als de hoge inflatie niet aangepakt wordt, is er een probleem. Als de inflatie wordt aangepakt met renteverhogingen, dan kan de economie ook klappen krijgen. Dan kan er recessie komen", aldus Van Droogenbroeck in "Laat".

Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens is de forse renteverhoging een agressieve poging van de Federal Reserve om de Amerikaanse economie af te koelen. "De inflatie is intussen opgelopen tot 8,6 procent op jaarbasis. De renteverhoging moet de consumptie afremmen. Als het duurder wordt om te lenen, daalt ook de vraag naar producten en diensten en dus ook de prijs omdat er minder van wordt verkocht", meldt Soenens.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet