Amerikaanse ex-agent Derek Chauvin krijgt 22,5 jaar cel op het proces over de dood van George Floyd

26 juni 2021
© Jean Beller via Unsplash
De Amerikaanse voormalige agent Derek Chauvin is veroordeeld tot 22 jaar en 6 maanden op het proces over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Floyd kwam vorig jaar om het leven nadat Chauvin bijna negen minuten lang zijn knie op Floyds nek had gehouden. Zijn dood leidde wereldwijd tot grote protesten tegen racisme en politiegeweld.

Op het proces over de dood van George Floyd in Minneapolis, in de Verenigde Staten, is de ex-agent Derek Chauvin veroordeeld tot 22 jaar en 6 maanden cel . Dat heeft de rechter Peter Cahill bekendgemaakt.

"De oorspronkelijke straf was 12,5 jaar maar door verzwarende omstandigheden zijn er 10 jaar aan toegevoegd", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Door het machtsmisbruik, zei de rechter, en door de bijzondere wreedheid die op George Floyd is toegepast bij de arrestatie die leidde tot zijn dood."

De rechter voegde daar ook aan toe dat de strafmaat niet gebaseerd is op de publieke opinie. "Het is een strafmaat gebaseerd op het recht, niet op emotie of sympathie, maar wel rekening houdend met de diepe pijn van de familie Floyd."

Derek Chauvin mag ook nooit meer in zijn leven een wapen bezitten. Vlak voor zijn strafmaat bekendgemaakt werd, betuigde Chauvin nog zijn medeleven voor de familie van Floyd.

De advocaat van de familie Floyd, Ben Crump, noemt het vonnis "historisch". Floyds zus Bridgett reageert dan weer dat "er nog een lange weg te gaan is" in de strijd voor raciale gerechtigheid.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft kort gereageerd en zegt dat de veroordeling "gepast lijkt", maar dat hij niet alle details kent.

Schuldig over de hele lijn

In april werd Chauvin schuldig bevonden aan drie aanklachten: moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag. Moord in de tweede graad houdt in de Verenigde Staten onder meer een veronachtzaming van het leven in, een schuldig verzuim met de dood tot gevolg. Moord in de derde graad omvat handelingen met zware lichamelijke gevolgen die leiden tot de dood.

Voor de eerste aanklacht (moord in de tweede graad) riskeerde Chauvin tot 40 jaar cel, voor de tweede (moord in de derde graad) tot 25 jaar, voor de derde (doodslag) tot 10 jaar.

Bij meerdere veroordelingen voor een en dezelfde misdaad is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat er naar de straf voor de zwaarste aanklacht gekeken wordt. Voor moord in de tweede graad is dat maximaal 40 jaar. "In de praktijk wordt voor die aanklacht 12,5 jaar cel uitgesproken", zei Amerikacorrespondent Björn Soenens eerder al. Chauvin kreeg dus 10 jaar meer dan dat.

Derek Chauvin staat samen met drie andere ex-agenten ook nog terecht voor de federale rechter voor het opzettelijk schenden van de grondrechten van Floyd. Een tweede veroordeling zou voor Chauvin kunnen leiden tot extra tijd in de cel.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het gesprek met Björn Soenens uit 'De Ochtend' via Radio 1 Select.