Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg (87) overleden

19 september 2020
©Wake Forest University School of Law (via Flickr.com)
Ruth Bader Ginsburg was bijna 30 jaar lang één van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege in de VS. "Het was een kampioene van de vrouwenrechten en een icoon voor feministen", zegt correspondent Björn Soenens. "Dit kan een gamechanger zijn voor de verkiezingen."

In 1993 werd Ruth Bader Ginsburg aangesteld door Bill Clinton en dat was pas de tweede keer dat een vrouw werd benoemd. "Ze had al een enorme reputatie voor ze rechter werd”, vertelt Björn Soenens.

Icoon voor feministen

“Ze was een bekende burgerrechtenadvocate. Ze moest in die hoedanigheid vaak zaken bepleiten voor het Gerechtshof en als vrouw was dat niet gemakkelijk. Vrouwen werden vaak niet serieus genomen. Ze heeft daar haar hele leven tegen gevochten en is zo een icoon geworden.”

"Ruth Bader Ginsburg was een kampioene van de vrouwenrechten, een icoon voor de feministen en vriend en vijand vonden haar een enorme kracht in de rechtspraak. Ze kon ook heel goed overweg met haar grootse intellectuele vijanden op menselijk vlak. ‘The way to win an argument is not to yell’, was haar motto”, vertelt Soenens.

Mogelijke meerderheid van conservatieve rechters

Haar overlijden heeft belangrijke gevolgen. “Het Hooggerechtshof in Amerika doet uitspraken over zaken die belangrijk zijn voor heel het land. Ze beslisten onder andere over het homohuwelijk, het niet afschaffen van de ziekteverzekeringswet van Obama, ze hebben beschermingsmechanismen opgezet voor LGBTQ-mensen tegen discriminatie op het werk en er werd beslist dat Donald Trump zijn belastingaangiften moet bekendmaken aan rechters of procureurs als die erom vragen.”

“Er zijn normaal negen rechters”, legt Soenens uit. “Er waren vijf conservatieve en vier progressieve rechters. Nu houden ze nog drie progressieve rechters over. Trump zal er uiteraard alles aan doen om nog snel voor de presidentsverkiezingen een nieuwe rechter aan te stellen.”

Gamechanger

“En dat is een unieke kans”, zegt Soenens. “Als hij dit kan doen, dan heeft hij drie rechters voor het leven benoemd en is hij heel populair bij zijn evangelische kiezers die het liefst de abortuswet van 1973 afgeschaft willen zien. Als je dan een meerderheid hebt van zes conservatieve rechters, kan die afschaffing erdoor komen. De dood van Ruth Bader Ginsburg kan een gamechanger zijn voor de verkiezingen.”

“Tegelijkertijd is het nu een aanvuring voor de democraten om die verkiezingen heel belangrijk te vinden”, zegt Soenens. “Ook al hou je niet van Joe Biden, als je niet wil dat het Hooggerechtshof bepaalde rechten en wetten terugdraait, moet je nu voor de democraten stemmen want anders is die strijd verloren.”

Beluister hieronder het gesprek in 'De Ochtend': 

Lees ook: