Amerikaanse overheidsdiensten straks gesloten?

22 februari 2011

In de VS wordt gespeculeerd en bespiegeld over een nakende sluiting van de overheidsdiensten dat het een aard heeft. Niet dat iemand dat zou willen - behoudens Sarah Palin dan - maar de overheid moet op slot als het Congres geen extra geld vrijmaakt en de wettelijke limiet voor de staatsschuld niet verhoogt.

President Obama heeft vorige week zijn begroting voor 2012 gepresenteerd. En passant maakte hij ook een langetermijnplan bekend om het begrotingstekort - nu 11% van het bbp - terug te schroeven tot 3%. Hij wil de komende tien jaar 1.100 miljard dollar bezuinigen om de gargantueske Amerikaanse overheidsschuld - daarstraks een onuitspreekbare 14.174.690.000 dollar, en counting - onder controle te krijgen.

Om u een idee te geven, hier legt een professor heel aanschouwelijk uit dat de totale Amerikaanse overheidsschuld groter is dan de mondiale economische output.

Enfin, voor de democraten betekenen de geplande bezuinigingsmaatregelen een regelrechte koerswijziging, de republikeinen vinden het besparingsplan verre van toereikend. Beide partijen moeten een compromis vinden om een 'US federal Government shutdown' - zoals in 1995 - te voorkomen.

Update: White House expects to avoid government shutdown

Lees en beluister ook: