Amerikaanse topjournalist Joseph Wershba overleden

18 mei 2011

Joseph Wershba (°1920) is zaterdag in een ziekenhuis in New York gestorven aan een longontsteking . Dat heeft zijn vroegere werkgever, de zender CBS, vandaag bekend gemaakt.

Wershba werkte onder meer voor het programma 'See It Now' en was een van de oorspronkelijke producers van het legendarische en nog altijd lopende nieuwsmagazine '60 minutes'.

Zijn voornaamste wapenfeit is dat hij Joseph McCarthy's kruistocht tegen het communisme heeft blootgelegd. Wershba maakte in 1953 een reportage over de pogingen van de Amerikaanse luchtmacht om luitenant Milo Radulovich te ontslaan. De familie van de militair zou communistische sympathieën hebben. En hij had natuurlijk zijn naam tegen.

Daarna deden meer mensen hun verhaal, waardoor duidelijk werd hoe en wie de VS wilde zuiveren van iedereen die neigde naar gauchistische gedachten of sympathieën.

Zie ook de film Good Night, and Good Luck, van en met George Clooney, waarin Wershba werd gespeeld door Robert Downey Jr. Daarin komt ook Wershba's geheime huwelijk met z'n collega Shirley aan bod. CBS verbood relaties op de werkvloer, vandaar.


Lees en beluister ook