Amerikaanse wapenlobby houdt drie dagen na schietpartij in Texas een congres vóór wapenbezit

27 mei 2022
Dit weekend komt de machtige Amerikaanse wapenlobby NRA samen voor haar jaarlijkse congres. De bijeenkomst vindt plaats in Houston, in de staat Texas waar drie dagen eerder nog 21 mensen doodgeschoten werden op een basisschool. "Grote sprekers moeten de club nieuw leven inblazen, maar demonstranten en de internationale media zullen nu ook op de stoep staan", weet NOS-correspondent Marieke de Vries.

De schietpartij op de Robb Elementary School in Uvalde zet de wapenwetten in de Verenigde Staten opnieuw onder druk. De 18-jarige schutter kon zich legaal verschillende wapens aanschaffen en schoot daarmee 19 kinderen en twee leerkrachten dood in de Amerikaanse staat Texas.

Het drama gebeurde amper drie dagen geleden en net nu vindt - nota bene in diezelfde staat - het jaarlijkse congres van de National Rifle Association (NRA) plaats, de machtige Amerikaanse wapenlobby. "De conventie werd vooral georganiseerd om de beruchte club nieuw leven in te blazen", vertelt NOS-correspondent Marieke de Vries in "De ochtend".

"Ze hebben jaren achter de rug waarin ze verschillende rechtszaken aan hun broek hebben gehad en bijna failliet zijn gegaan. Door de pandemie moesten ze deze grote jaarvergadering ook meermaals uitstellen", weet de Vries. Sprekers als oud-president Donald Trump en senator Ted Cruz moeten de organisatie opnieuw op de kaart zetten.

Senator Ted Cruz loopt weg van journalist die hem vragen stelt over de wapenwet in de Verenigde Staten:

Ook de gouverneur van Texas, Greg Abbott, zou normaal een toespraak houden, maar hij heeft afgezegd omdat hij dit weekend opnieuw naar Uvalde gaat. Daar zal hij spreken met lokale ambtenaren en beelden maken die getoond worden op het congres.

In de aanloop naar het congres verwijst de NRA op haar website ook al naar het bloedbad in Uvalde. "De NRA zegt natuurlijk dat ze meeleeft met de getroffenen en dat het treurig is dat dit individu dit bloedbad heeft aangericht, en vooral dat scholen veiliger gemaakt moeten worden", parafraseert de Vries. "Geen woord over wapenbezit of het moeilijker maken om automatische machinegeweren aan te schaffen."

Bron: vrtnws.be en De ochtend