Amerikaanse whisky duurder? "Echte liefhebbers verkiezen de Europese"

6 juni 2018
Vanaf juli verhoogt Europa de invoerheffingen op enkele Amerikaanse producten, als reactie op de staal- en aluminiumheffing van de VS. Ook de taksen op Amerikaanse whisky zullen daardoor met 25 procent stijgen. Whiskyspecialist Bob Minnekeer vindt dat eigenlijk niet zo erg.

Amerikaanse whisky associëren we vooral met merken als Jack Daniel’s en Jim Beam. “Dat zijn producten die veel gedronken worden in bars, maar echte whiskyliefhebber gaan toch staalhard voor de Europese whisky’s”, zegt Bob Minnekeer in 'De Wereld Vandaag'. Volgens hem komen de meeste geconsumeerde whisky’s in ons land toch niet niet uit de Verenigde Staten.

Invoerheffingen lijken dus de lokale producten ten goede te komen, want ook ons land heeft enkele goede whiskymerken. “We hebben in België heel goede producten. Waarom zouden we die eens niet wat meer aanprijzen?”, zegt Minnekeer. “We zijn een bekend bierland en uit bier wordt whisky gemaakt.”

Statuswhisky

Minnekeer ziet Amerikaanse whiskymerken als statuswhisky’s. “Ik kan die gemakkelijk associëren met bepaalde verenigingen en motorbendes.” En net die motorbendes zullen nog op een andere manier te maken krijgen met de handelsoorlog tussen Europa en de VS.

Beluister hieronder wat Maarten Mulder (Harley-Davidson) daarover zei: