Amerikaanse zanger Mark Lanegan (57) is overleden: bekijk zijn sessie in 'Wonderland'

23 februari 2022
© VRT
De Amerikaanse singer-songwriter, muzikant en zanger Mark Lanegan is overleden. Lanegan scoorde met zijn unieke doorrookte stem als solo-artiest, maar werkte ook samen met onder meer Queens of the Stone Age en Nirvana's Kurt Cobain. Hij werd 57. In december 2019 was hij nog te gast bij Radio 1, en speelde hij een sessie voor 'Wonderland'.

De carrière van Mark Lanegan begon als frontman bij de grungeband The Screaming Trees in 1985. Na de tour voor hun album 'Dust' (uit 1996) ging de groep uit elkaar. De ex-groepsleden gingen resoluut voor andere muzikale projecten, Lanegan werd daarmee het meest succesvol.

Het was zijn unieke doorrookte stem die Lanegan niet alleen solo liet scoren, maar hem ook aantrekkelijk maakte voor samenwerkingen. Zo is hij te horen op verschillende platen van Queens of the Stone Age en werkte hij samen met Nirvana's Kurt Cobain en leden van Pearl Jam en Guns n' Roses.

Met Greg Dulli vormt hij in 2007 The Gutter Twins. Hun eerste album, dat in 2008 uitkwam, verwijst naar de lange drugsverslaving waarmee beide zangers worstelden. Voor Lanegan was dat aan heroïne.

Zijn overlijden werd bekendgemaakt op zijn officiële Twitter-pagina. Hij overleed thuis in Killarney, Ierland, en laat zijn vrouw Shelley achter. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Lees verder onder de tweet

Mark Lanegan live in 'Wonderland'

Op 10 december 2019 was Mark Lanegan te gast in 'Wonderland'. Hij speelde toen enkele songs uit zijn album 'Somedbody's Knocking'. Een album dat een hele andere sound liet horen. Veel referenties naar de synthesizer en New Wave-klanken van de jaren 80: New Order, Kaftwerk en Joy Division zijn nooit ver weg.

Bekijk 'Night Flight to Kabul'

Beluister het interview en de sessie

Wouter Mattelin sprak met Mark Lanegan. Het gesprek hoor je hieronder.

Lanegan speelt ook 'Name and Number', 'Dark Disco Jag' en 'Night Flight to Kabul'.

Ayco Duyster: "Bijzonder jammer dat we die stem nooit meer live zullen horen"

"Het is toch wel een schok" reageert Ayco Duyster in 'De Ochtend'. "Op een of andere manier dachten we dat Mark Lanegan onsterfelijk was. Hij leed een zwaar leven, ging gebukt onder verslavingen, aan drugs en alcohol. Hij verloor ook veel vrienden in de jaren '90, onder meer Kurt Cobain. Maar het feit dat hij er nog was, en nog zo productief: dat leek een wonder."

Vorige week was hij ook nog in ons land. "Hij was in Borgerhout, waar hij met Aldo Struyf repeteerde voor zijn nieuwe tour. Ondanks het zware leven lag daar de focus op: hij is blijven muziek maken en blijven optreden."

"Het is bijzonder jammer dat we die stem nooit meer live zullen horen" zegt Ayco.

Beluister het gesprek met Ayco Duyster in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Kurt Overbergh: '"Een hedendaagse bluesgod"

Ook Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB in Brussel, heeft mooie herinneringen aan Mark Lanegan. "Hij was een minzaam persoon en ik was altijd wel een beetje overdonderd door zijn fysieke gestalte. Hij had een goeie vorm van humor en inderdaad een bijzondere band met België. Zijn begeleidingsband bestond bijna uitsluitend uit Belgen. Aldo Struyf is ook de mastermind achter zijn meesterwerk, het album 'Bubblegum', met daarop samenwerkingen met onder anderen PJ Harvey en Josh Homme van Queens of the Stone Age."

Volgens Overbergh zaten er zeker nog een paar meesterwerken in zijn mouw. "Hij heeft een unieke stem, denk aan Howlin' Wolf en Tom Waits, die door merg en been kraste." 

Overbergh noemt Lanegan een hedendaagse bluesgod.

Beluister het gesprek met Kurt Overbergh in 'Classic Stories' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, 'Wonderland', 'De Ochtend' en 'Classic Stories'