Amerikanen

23 mei 2020
Als je een kritisch boek over Amerika en de Amerikanen wil lezen, kan je maar beter een kritisch boek lezen van iemand die wezenlijk van Amerika en de Amerikanen houdt.

Steven De Foer acht de Amerikanen hoog. Hij geniet van alle moois dat de wereld aan hen te danken heeft. John Steinbeck, John Updike, Truman Capote en Jonathan Franzen; Billy Wilder, Woody Allen, Martin Scorsese en de Coen brothers; Edward Hopper en Mark Rothko; Frank Sinatra, Bob Dylan, Bruce Springsteen en Aretha Franklin.

Maar ondanks zijn bewondering is Steven De Foer in de Amerikanen ontgoocheld. De Verenigde Staten niet zijn wat ze pretenderen te zijn: the Greatest Country in the World. "Het had zo mooi kunnen zijn" is de ondertitel van zijn boek Amerikanen.

"Over Donald Trump wil ik in dit boek niet meer schrijven dan noodzakelijk", zegt hij in zijn inleiding. Want het verschijnsel Trump leidt de aandacht af van de essentie. In een poging achter die essentie te komen, leidt Steven De Foer ons doorheen de Amerikaanse geschiedenis. En hij vertelt over het hedendaagse Amerika, over de Amerikanen die hij heeft ontmoet, met wie hij heeft gesproken en van wie hij heeft geprobeerd de complexiteit te begrijpen.

Amerika begrijpen is voor een Europeaan aartsmoeilijk. De Amerikaan is er oprecht van overtuigd dat de wereld er beter zou op worden als iedereen de Amerikaanse normen en waarden zou overnemen. En Europeanen denken precies hetzelfde: de Amerikanen worstelen met problemen die ze kunnen oplossen door een paar Europese vanzelfsprekendheden over te nemen. 

Patiënt Amerika is ziek, besluit Steven De Foer. Minstens even ziek als Europa, voegt hij er aan toe. 

Beluister het volledige gesprek :