Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Amir Bachrouri (Vlaamse Jeugdraad): "Bescherm recht om politie te filmen"

do 7 okt. - 7:16

De Vlaamse Jeugdraad wil dat jongeren de politie moeten kunnen filmen tijdens een interventie. Dat is een van de aanbevelingen die de Jeugdraad heeft opgesteld om het vertrouwen tussen jongeren en de politie, vooral in grootsteden, te herstellen.
Amir Bachrouri

Vooral in grootsteden als Brussel is de spanning tussen de politie en jongeren vaak te snijden. Uit een enquête van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel voelen 4 op de 5 jongeren zich onveilig als ze in contact komen met de politiediensten.

Om de angst en het wantrouwen tussen de politie en de jongeren aan te pakken, heeft de Vlaamse Jeugdraad nu een lijst opgesteld van 31 aanbevelingen. De meest opvallende: "Bescherm het recht van een jongere om de politie te filmen. Het is een belangrijke manier om hun versie van het verhaal te kunnen vertellen of te laten zien."

De voorzitter van de Jeugdraad Amir Bachrouri verduidelijkte in 'De Ochtend': "Bijvoorbeeld tijdens een betoging zien jongeren dat agenten hun bodycam opzetten. Ze willen dan ook hun gsm nemen en filmen, om een tegenstem te hebben, en dan wordt die soms uit de handen geslagen."

Mag je agenten filmen?

Het filmen van agenten zit in een grijze zone. Er is geen wet die het expliciet en in alle gevallen verbiedt, maar er is wel een privacywetgeving. Je mag dus niet een agent duidelijk herkenbaar filmen en dan die beelden verspreiden, want dat valt onder het portretrecht. Maar het wordt wellicht door de vingers gezien als er een maatschappelijk belang is of de beelden kunnen eventueel gebruikt worden in een latere rechtszaak.

"Dat recht om te filmen, moet gevrijwaard blijven", benadrukt Bachrouri. "Jongeren mogen niet het gevoel krijgen dat het niet mag. Ze mogen geen schrik hebben om hun gsm vast te houden."

Het recht om te filmen, is dus niet de enige aanbeveling in het dossier van de Jeugdraad. Dit is een greep uit de andere 30 punten:

  • Een jeugdvriendelijker politiebeleid, structureel overleg tussen jongeren, jeugdwerk en politie op lokaal niveau. En het invoeren van een kind- en jongerentoets.
  • Het aanpakken van etnisch profileren en politiegeweld aan de hand van een juridisch kader, registratie van identiteitscontroles en monitoring
  • Meer informatie over het indienen van klachten, de sancties die erop volgen en nazorg voor slachtoffers van politiegeweld
  • Een uitgebreidere opleiding tot lid van de politie, op maat van de job, en kwaliteitsvolle rekrutering
  • Meer kwaliteitsvolle (semi-)publieke speel- en ontmoetingsruimte, met extra aandacht voor de grootstedelijke context


De Jeugdraad heeft het plan al voorgesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Binnenkort wordt het voorgelegd aan de federale en lokale politie en het Comité P, dat de politiediensten controleert.

Beluister het gesprek met Amir Bachrouri in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet