Amnesty International slaat alarm: in Wit-Rusland wordt massaal gefolterd

27 januari 2021
© Radio 1
Opgepakte demonstranten die uitgekleed, geslagen en vastgebonden worden, die geen eten krijgen, die met 40 in een cel voor 6 personen zitten,... "De folteringen in Wit-Rusland hebben sinds de verkiezingen van augustus vorig jaar een schrikwekkend nieuw hoogtepunt gekregen" zegt Wies De Graeve van Amnesty International in 'De Ochtend'.

Dat Aleksander Loekasjenko de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen van augustus vorig jaar liet vervalsen om zichzelf op te volgen staat vast. Dat wie demostreert tegen het regime van Loekasjenko keihard en tegen alle internationale juridische regels in wordt aangepakt, werd vermoed. Dat bange vermoeden is nu een zekerheid geworden. Het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International (Belarus: "You are not human beings" - Wit-Rusland: "Jullie zijn geen mensen") neemt helaas alle twijfel weg. "De folteringen in Wit-Rusland hebben sinds de verkiezingen van augustus vorig jaar een schrikwekkend nieuw hoogtepunt gekregen" zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, in 'De Ochtend'.

In het rapport staan verschillende schokkende getuigenissen. Vooral in de beruchte 'Akrestsina'-gevangenis in de Wit-Russische hoofdstad Minsk wordt op grote schaal gefolterd. De slachtoffers zijn geen veroordeelde criminelen, wel vreedzame betogers die tijdens de massale protesten tegen het regime van Loekasjenko lukraak (en vaak op een gewelddadige manier, bleek al uit de televisiebeelden) zijn gearresteerd. Opgepakte demonstranten worden uitgekleed, geslagen, vastgebonden in stressposities en blijven dagenlang zonder voedsel, drinken of medische zorg. Ze zitten met 40 in een cel voor 6 personen. Of ze worden gedwongen om door een 'gang' van cipiers te stappen, die hen onophoudelijk met matrakken bont en blauw slaan. 

Folteraars opsporen en berechten

De internationale gemeenschap kan uiteraard niet rechtstreeks ingrijpen in Wit-Rusland. "Maar toch kunnen we belangrijke dingen verwezenlijken", zegt  De Graeve. "Als mensen van wie het vaststaat dat ze zich aan folteringen in Wit-Rusland hebben schuldig gemaakt nu of later in het buitenland verblijven, kunnen ze wel degelijk worden gearresteerd en berecht."

"En hoe dan ook moet er meer internationale diplomatieke druk worden gezet op Wit-Rusland. Loekasjenko is nu 26 jaar aan de macht, maar na de "verkiezingen" van vorige zomer is het terroriseren van demonstranten een systematische techniek van het regime in Minsk geworden."

Minstens 900 klachten over folteringen, niet één gerechtelijk onderzoek

In totaal zaten er in Wit-Rusland sinds de massademonstraties in augustus vorig jaar begonnen zo'n 27.000 betogers dagenlang in de cel. Minstens 900 van hen dienden nadat ze vrij werden gelaten klacht in wegens foltering en mishandeling. Niet één van deze aanklachten heeft tot een strafrechtelijk onderzoek geleid. Het gaat zelfs verder: er zijn honderden onderzoeken bezig tegen demonstranten zelf. 

"Het Wit-Russische ministerie van Justitie is medeplichtig", zegt De Graeve. "Wit-Rusland is op dit ogenblik een absolute dictatuur. Agenten en cipiers worden automatisch beschermd. Loekasjenko moedigt intimidatie van en geweld tegen potentiële getuigen aan. Het kan echt zo niet verder. De internationale gemeenschap kan en mag haar ogen niet langer sluiten voor de manier waarop een niet-democratisch verkozen president en zijn regime politieke tegenstanders aanpakken."

Beluister het gesprek met Wies De Graeve in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: