Amour sacré de la patrie, rends-nous l'audace et la fierté

21 mei 2011

'De Stomme van Portici' ('La muette de Portici'), de opera die in 1830 het begin van de Belgische revolutie inluidde, wordt mogelijk opnieuw in Brussel opgevoerd. De Munt gaat de productie echter eerst opvoeren in Parijs om te zien of het stuk nog relevant is voor een hedendaags publiek. En omdat de opera voor velen erg beladen is, gebeurt dat dus niet in België.

De opera in vijf bedrijven - gecomponeerd door Daniel François Esprit Auber op een libretto van August Eugène Scribe - zorgde er op 25 augustus 1830 voor dat de gemoederen van de toeschouwers zo sterk in beweging werden gebracht, dat er anti-Hollandse relletjes uitbraken, die tot de Belgische Opstand zouden leiden.

Het moment waarop tijdens de uitvoering in 1830 de - euh - vlam in de pan sloeg, was toen er een aria werd gezongen op de volgende tekst: "Amour sacré de la patrie, rends-nous l'audace et la fierté; à mon pays je dois la vie. Il me devra sa liberté."

We kennen allemaal nog vaag het verhaal van de Belgische opstand uit onze schoolboeken, maar hoe het nu echt allemaal in zijn werk ging, horen we van Marc Reynebeau.