Amper 3 procent van de Belgen is al immuun voor coronavirus, en dat verbaast Erika Vlieghe niet

23 april 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Amper 3 procent van de Belgen is immuun voor het coronavirus. Het zijn cijfers die Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES (de expertengroep die onze exit-strategie uitwerkt), niet verbazen. “Ik had gegokt op 5 procent.”

De resultaten zeggen ons concreet iets over hoeveel Belgen besmet waren met het coronavirus vlak vóór de strenge coronamaatregelen in ons land ingingen midden maart. Want de stalen dateren van een tijd geleden. Voor de goede verstaander: de stalen zélf zijn 3 weken geleden afgenomen, maar immuniteit is pas zichtbaar 2 weken ná een besmetting. Het zegt ons dus iets over besmettingen 5 weken geleden: net vóór de maatregelen werden opgelegd.

Er is dus nog veel opvolgonderzoek nodig, zegt Erika Vlieghe, die niet verbaasd is over het lage percentage. “3 procent, dat valt tegen, maar eerlijk gezegd, dat zat in de buurt van het cijfer dat in mijn hoofd zat. Ik had gegokt op 5 procent.”

Het betekent natuurlijk wel dat we nog heel wat werk voor de boeg hebben, wat voor velen teleurstellend is. “Het is ook nooit goed. Ofwel blijven we flink in ons kot, en bouwen we geen immuniteit op. Ofwel blijven we niet in ons kot, en dan is het virus niet goed onder controle, maar bouwen wat mensen wel immuniteit op. Het is geen gemakkelijk evenwicht.”

Beluister het integrale gesprek met Erika Vlieghe in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: