Amper controles op CO₂-meters en overtreders worden niet gesanctioneerd: "We zitten in een overgangsfase"

28 september 2021
© Olivier Hoslet (Belga)
Sinds 9 juni, de datum waarop CO₂-meters verplicht werden, hebben slechts 2.500 controles plaatsgevonden in horecazaken. Bij fitnesscentra staat de teller op twee. Dat schrijft de krant De Standaard vandaag. Overtreders werden ook niet gesanctioneerd. "We zitten in een overgangsfase", aldus federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend'.

Sinds 9 juni zijn horecazaken en finesscentra verplicht om een CO₂-meter te plaatsen. Die moet goed zichtbaar zijn, en mag niet naast een deur of raam hangen. Als de meter meer dan 900 ppm aangeeft, moeten uitbaters actie ondernemen om de waarde weer te doen dalen. Boven 1.200 ppm moet de zaak ontruimd en gesloten worden.

Volgens cijfers van De Standaard werden tussen 9 juni en 21 september al meer dan 2.490 horecazaken gecontroleerd. In 889 gevallen bleek de CO₂-meter niet in orde. Veel zaken hadden er nog geen, bij de andere konden de waarden niet correct afgelezen worden. Geen enkele zaak moest echter de deuren sluiten. In diezelfde periode werden er amper twee fitnesscentra gecontroleerd. Eén van die twee bleek niet in orde.

De tijd waarin iedereen zijn "goesting" doet is voorbij.
Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid

De cijfers zijn vooral opvallend omdat op het vorige overlecomité, op 17 september werd beslist om nog meer in te zetten op de plaatsing van CO₂-meters om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte na dat overlegcomité dat de maatregelen rond luchtkwaliteit voor hem de belangrijkste beslissingen waren. Dat bevestigde hij vandaag nogmaals in 'De Ochtend': "Ik blijf erbij dat we op het vorige overlegcomité een keerpunt hebben bereikt. Alle regeringen hebben afgesproken om vol in te zetten op algemene regels rond luchtkwaliteit, en dat voor zowal café's, restaurants, fitnesscentra als evenementenzalen. De tijd waarin iedereen zijn "goesting" doet is dus voorbij."

Maar Vandenbroucke heeft ook begrip voor zaken die op dit moment nog geen CO₂-meter hebben: "We beseffen dat goede ventilatie of desinfectietoestellen voor sommige mensen een enorme investering vraagt en voorzien daarom een overgangsperiode waarin niet gesanctioneerd wordt bij overtredingen." Die overgansfase is volgens Vandenbroucke echt nodig: "Stel je eens voor dat alle horecazaken en fitnesscentra vandaag plots een CO₂-meter zouden bestellen, dan duurt het nog maanden voor die toestellen er effectief staan." De minister vraagt dus "een beetje realisme".

Wanneer die overgangsperiode precies afloopt, is niet meteen duidelijk en de regering is ook niet van plan om dat ministerieel vast te leggen. "Op dit moment willen we de neuzen in dezelfde richting krijgen. Op een zekere dag zal er een absolute verplichting zijn en zullen er sancties volgen voor overtreders maar de weg daarnaartoe is zeer ambitieus en die willen we samen met de betrokken sectoren bewandelen", licht Vandenbroucke zijn ambities toe.

Ik hoor inderdaad dat de FOD Economie minder streng controleert.
Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid

Over de controles is de minister scherper. Het toezicht gebeurt op dit moment door twee overheidsinstanties. In de horeca controleert de federale overheidsdienst (FOD) Volkgsgezondheid, bij fitnesszaken ligt die verantwoordelijkheid bij de FOD Economie. In horecazaken zou men systematisch controleren, in fitnesscentra enkel na een klacht. "Ik hoor inderdaad dat de FOD Economie minder streng controleert. Voor mij is daar nog geen man over boord maar ik zal mijn collega, de minister van Economie (nvdr, Pierre-Yves Dermagne van PS), daarop aanspreken", aldus Vandenbroucke.

Nieuwe regels vanaf 1 oktober

Hoewel daar ook nog geen ministerieel besluit rond is zouden CO₂-meters vanaf 1 oktober ook verplicht worden in dancings, discotheken en danscafés. Ook evenement-, feest- en sportzalen moeten vanaf dan aan de regels rond bijvoorbeeld luchtkwaliteit voldoen.

Er wordt ook komaf gemaakt met de sluitingsdreiging. Vanaf dan hoeven horeca- en fitnesszaken niet langer te sluiten als de drempelwaarde van 1.200 ppm overschreden wordt. De regel ging op de schop omdat het voor andere sectoren zoals dancings niet altijd evident is om snel ramen en deuren open te doen om de waarde te doen dalen.

Wanneer de drempel van 900 ppm overschreden wordt, zal de uitbater wel nog steeds een actieplan moeten kunnen voorleggen. Daarin krijgen ook luchtzuivering en desinfectie een plaats: zo kan de hoeveelheid virus aanzienlijk dalen, ook al is er een overschrijding van de CO₂-norm.

Beluister het gesprek met Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'