Amsterdam wil drugstoeristen uit het buitenland uit coffeeshops weren

9 januari 2021
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam stelt haar gemeenteraad voor om drugstoeristen uit het buitenland in de toekomst uit de coffeeshops van haar stad te weren. Volgens haar veroorzaken die te veel overlast.

Cannabis blowen in een coffeeshop in Amsterdam: voor buitenlanders is het over afzienbare tijd mogelijk verboden. Dat is tenminste wat burgemeester Femke Halsema aan haar gemeenteraad voorstelt. "De afgelopen jaren stellen we vast dat de vraag naar cannabis in Amsterdam sterk is gestegen", legt ze aan de openbare omroep NOS uit. "Dat is vooral toe te schrijven aan toeristen uit het buitenland."

Volgens Halsema komen die drugstoeristen bijna uitsluitend voor die drugs naar Amsterdam en veroorzaken ze overlast in het centrum van de stad. "Amsterdam is een internationale stad en we willen toeristen ontvangen, maar we hebben liever dat ze komen voor de rijkdom en de schoonheid van de stad en voor onze culturele instellingen."

Nederland telt 570 coffeeshops die softdrugs zoals cannabis verkopen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. In Amsterdam alleen al zijn 166 van die coffeeshops gevestigd, of 30 procent van het totaal.

Sinds de jaren 70 tolereert de overheid van onze noorderburen de verkoop van cannabis voor eigen gebruik in coffeeshops. De productie en de levering van cannabis blijven echter illegaal.

'De Wereld Vandaag' sprak met criminoloog Tom Nabben over het voorstel:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: