Amsterdam wil zowel diesel- als benzineauto's verbieden tegen 2030

3 mei 2019
De Nederlandse hoofdstad Amsterdam wil tegen 2030 zowel benzine- als dieselauto's verbieden. Dat staat in het Actieplan Schone Lucht, dat de uitstoot moet aanpakken. Het voorstel moet wel nog naar de gemeenteraad.

"We willen schonere lucht voor alle Amsterdammers", zegt schepen van Verkeer Sharon Dijksma. "Vieze lucht is een sluipmoordenaar. Gemiddeld leven Amsterdammers daardoor een jaar minder lang."

De plannen zouden wel stapsgewijs worden ingevoerd. Dieselauto's ouder dan 15 jaar mogen vanaf volgend jaar al niet meer binnen de ring A10 komen, wat dus breder gaat dan enkel het pure centrum. In 2022 geldt hetzelfde verbod ook voor bussen binnen de kleinere ring. Tegen 2030 zouden er helemaal geen benzine- of dieselauto's meer mogen rijden in de stad.

Subsidies
Amsterdammers zouden wel worden geholpen bij de omschakeling naar een elektrische auto door onder meer subsidies. Er zouden ook meer laadpalen komen.

Het plan wordt eind deze maand besproken in de gemeenteraad. Bewoners en bedrijven zullen mee de maanden nadien mee kunnen nadenken.

Onhaalbaar
De autolobby is niet te spreken over de plannen. "Buiten alle realiteit en onhaalbaar", zegt de RAI Vereniging tegen de Nederlandse openbare omroep NOS. "De gemiddelde leeftijd van de auto is elf jaar dus heel veel burgers hebben een probleem. In 2030 zijn auto's bij lange na niet allemaal emissieloos. De burger wordt gewoon de stad uitgejaagd."