"Anderlecht heeft geen garanties op Play-off 1"

25 februari 2019
© VRT
De strijd om de top 6 blijft boeien en Anderlecht is nog helemaal niet zeker van een ticket. Peter Vandenbempt buigt zich in zijn analyse van de 27e speeldag over de toppers Anderlecht-Club Brugge en Genk-Antwerp.

Rutten is realistisch in commentaar en aanpak

Club Brugge kan al sinds 1998 niet winnen op Anderlecht, gisteren werd het 2-2. Nadien noemde Anderlecht-coach Fred Rutten Brugge een veel betere ploeg. Hij zegt de zaken zoals ze zijn en zoals hij ze ziet. Het was een wedstrijd van een soepel draaiend elftal tegen een ploeg die nog aan het begin van de opbouw staat. Met geen overschot aan kwaliteit, maar wel veel overgave en inzet. Maar ook zonder automatismen. Dat heeft hij vastgesteld.

Hij was uiteindelijk wel ontgoocheld, omdat zijn ploeg ondanks dat klasseverschil toch stiekem had kunnen winnen. Maar hij is al lang blij, denk ik, met die 4 op 6 tegen Antwerp en Club Brugge, zoals hij aangaf.

Rutten is in zijn commentaren zoals in zijn aanpak met zijn elftal: realistisch. In dat opzicht doet hij me wel een beetje denken aan René Weiler, hoewel hij veel opener is in zijn communicatie en ook niet paranoïde.

Hij heeft zijn spelersgroep ingeschat en laat ze voetballen naar de kwaliteit van het moment: organisatie, enthousiasme, inzet, discipline. En voorin rekenen op een individuele klasseflits van Bolasie of Verschaeren bijvoorbeeld. Dat lijkt mij ook wel de juiste aanpak om er nog te geraken. Ook al vloekt hij dan zogezegd wel met de traditie van het huis, maar het is tegelijkertijd toch al vele jaren geleden dat die nog eer werd aangedaan.

Anderlecht heeft geen garanties op Play-off 1

Dé vraag voor de rest van de reguliere competitie is of Anderlecht Play-off 1 haalt. AA Gent volgt op 1 punt, STVV telt er 4 meer. Het heeft geen garanties. Want ook al oogt het programma haalbaar met Lokeren, Kortrijk en KV Oostende, het zal toch knokken blijven, denk ik.

Want AA Gent bijvoorbeeld toonde vrijdag tegen Standard veel meer kwaliteit, STVV gisteren tegen Charleroi ook overigens. Gent was intussen ook zo'n ingespeeld elftal met een geweldige spits als Sørloth. Alleen is die ploeg dan weer zeer wisselvallig en onvoorspelbaar. Er was zelfs midweeks een tussenkomst nodig van voorzitter Ivan De Witte om de spelers weer bij de les te krijgen na de 0 op 6 tegen Waasland-Beveren en Moeskroen.

Die 2 nederlagen is het geluk van Anderlecht, want anders hadden ze het pas erg benauwd nu in Brussel, denk ik. Het is ook nog een meevaller voor Anderlecht dat er op de laatste speeldag een STVV-AA Gent is, die 2 concurrenten tegen elkaar.

Anderlecht heeft het nog wel in eigen handen. De spirit om het te halen - dat zie je op het veld - is er zeker ook. Maar de kwaliteit en het niveau van de ploeg zijn niet van dien aard om nu te zeggen: "Ja, Anderlecht is er zeker bij. Schrijf ze al maar op."

Pozuelo vertrekt beter vandaag nog

Competitieleider Genk heeft gisteren weer een beetje zichzelf teruggevonden met een behoorlijke prestatie en een match die ze hadden kunnen winnen tegen een zeer stug Antwerp. Maar het is de laatste tijd voor Genk wel een opeenstapeling van slecht nieuws.

Het is vreemd genoeg begonnen op de avond van die heel mooie overwinning tegen Standard, met dat gedoe rond Pozuelo. Nadien was er een nederlaag in Brugge, een kansloze Europese uitschakeling, enz.

En het is wraakroepend, maar ik denk dat het intussen duidelijk is dat Pozuelo dan maar beter vandaag nog vertrekt. Want het weegt nu stilaan toch te zwaar en te lang op de club. Het is jammer maar helaas, maar zo hebben die makelaars hun slag thuisgehaald.

Pozuelo zal later niet herinnerd worden als die prachtige regisseur van een heel mooie kampioen, maar wel als een aanvoerder die voor een paar centen zijn ploeg liet zitten en die - dat zullen we later zien - de kansen op de titel zo hypothekeerde.

Heeft Genk groot probleem met Maes? Er hangt nog pikdonkere schaduw over ons voetbal

Bovenop die Pozuelo-affaire is er van de week ook wat uitgelekt over de constructies waarmee Peter Maes destijds als trainer van Racing Genk betaald werd. Dat is toch een klap, denk ik, voor het imago van de club.

Het is te hopen voor Genk, dat Veljkovic die hele constructie zonder medeweten van de bestuurders van Genk heeft opgezet. Dat heeft de club ook zo officieel gecommuniceerd.

En dat ze dan toch maar scoutingsverslagen hebben van specifieke spelers, geleverd door die louche bedrijven die dan facturen hebben gestuurd naar Veljkovic en waarvan het gerecht blijkbaar heeft aangetoond dat er nooit voetbalactiviteiten geweest zijn.

Mensen vragen zich af of dat allemaal zomaar kan gebeuren zonder dat de club daarvan op de hoogte is. Dat is moeilijk te geloven. En dan zit de club natuurlijk wel met een groot probleem.

Als we de advocaat van Veljkovic mogen geloven, zijn er nog wel wat andere clubs die op die manier hebben gewerkt. De vraag is: "Wat komt er dan nog boven, hoeveel clubs zijn erbij betrokken en kan het allemaal bewezen worden?" En zo ja: wat doet de voetbalbond dan? Wordt het reglement toegepast, wordt de licentie geweigerd aan al die clubs -mogelijk ook van grote? Dat kan een enorme chaos veroorzaken."

Ik kan me dat nu op dit moment allemaal moeilijk voorstellen, maar het is wel duidelijk dat er nog een pikdonkere schaduw over ons voetbal hangt. Niemand durft te voorspellen hoe het er na de zomer gaat uitzien.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be  en 'De Ochtend'