"Anderlecht heeft na gelijkspel geen reden om te denken dat het de goede kant uitgaat"

16 december 2019
© Radio 1
Anderlecht verliet dit weekend Sclessin gisteren met een punt, maar blijft in hetzelfde bedje ziek. "Ik zou niet weten waarom Anderlecht de morele winnaar is van het weekend", zegt Peter Vandenbempt in zijn wekelijkse analyse in 'De Ochtend'. Tot donderdag kan Anderlecht nog zijn hoop vestigen op de Beker van België natuurlijk. "Maar hun tegenstander Club Brugge zal enkel te stoppen zijn met een een monsterfile op de Brusselse ring."

"Zonder Van Crombrugge was pandoering mogelijk"

Dat Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge zijn ploeg de morele winnaar noemde na het gelijkspel in Standard? Ik zou niet weten waarom. Tenzij hij bedoelt dat vooraf niemand een cent gaf voor de kansen van Anderlecht.

Anderlecht werd in grote delen van de wedstrijd overvleugeld, scoorde zelf uit anderhalve kans en heeft gevochten, gestreden en overleefd. Dat is waar. Standard kreeg 6 à 7 goede mogelijkheden, maar Anderlecht overleefde onder meer dankzij Hendrik Van Crombrugge.

Van Crombrugge speelde eens te meer op topniveau. Gelukkig maar voor Anderlecht, want anders was een pandoering tegen Standard ook mogelijk geweest.

Op schaarse uitzonderingen na als Sambi Lokonga (in een periode) en Yari Verschaeren heeft Anderlecht veel te weinig gevoetbald en niets gecreëerd.

De beste spelers bij Anderlecht waren naast de doelman verdedigers zoals Cobbaut en Kana.

"Begrijp wel dat speler en trainer positieve boodschap overbrengen"

Anderlecht verliest dan ook nog eens een geblesseerde Verschaeren voor een langere periode vrezen we. Het levert ook weer 2 punten in op de top 6.

Concurrenten zoals Charleroi en Zulte Waregem blijven wel winnen. En ook Racing Genk begon ineens weer goed te voetballen tegen een weliswaar heel zwak Waasland-Beveren.

Ik begrijp wel dat je als speler na zo'n overlevingsstrijd op Sclessin positief communiceert. Dat deed ook de trainer, een positieve boodschap overbrengen.

Maar het blijft tenslotte nog altijd een halve noodploeg, met te veel jonge spelers. Er is na gisteren geen reden om te denken dat het goede kant uitgaat met dit elftal.

"Club is donderdag enkel te stoppen met monsterfile op Brusselse ring"

Tot donderdag kan Anderlecht alvast zijn hoop vestigen op de Beker van België. Maar het is wel tegen Club Brugge, dat is een klein probleem.

Natuurlijk is de Beker een andere competitie. In 1 wedstrijd kan een koe een haas vangen, want zo verhouden Anderlecht en Club Brugge zich momenteel tot elkaar.

Anderlecht was aan het wroeten en spartelen tegen Standard, terwijl Club Brugge later op de avond dartel en dominant fris voetbal speelde. Tau en Dennis scoren plots weer, Vanaken speelde in Gouden Schoen-modus.

"Standard betaalt heel hoge prijs voor gebrek aan efficiëntie"

Standard kreeg veel kansen tegen Anderlecht, maar won niet. Het verhaal van altijd, zei Michel Preud'homme. Dat is dan toch van bijna altijd, dat moeten we even corrigeren.

Het is nog maar van donderdag tegen Arsenal geleden in de Europa League dat Standard zelf uit bijna geen kans kon scoren met 2 afgeweken ballen. Arsenal zelf liet toen een korfje mogelijkheden onbenut en maakte 2 prachtige doelpunten.

Toen jammerde Standard ook over de gemiste kans om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Maar voor de competitie geldt Preud'hommes opmerking ("het verhaal van altijd") zeker wel. Gisteren nog meer dan anders.

Standard speelde op dat onmogelijke veld een goede wedstrijd, met veel mogelijkheden. Amallah was nog maar eens een uitblinker. Maar de Rouches beloonden zichzelf voor de zoveelste keer niet.

Opvallend: Standard pakte maar 1 op 6 tegen een historisch zwak Anderlecht. Standard telt ook maar 8 op 18 in de laatste 6 duels. Dat is een zeer hoge prijs die Standard betaalt voor dat manifeste gebrek aan efficiëntie. Standard staat al op 10 punten van Club, dat nog 1 inhaalmatch heeft. Dat is zonde voor de geleverde arbeid in Luik dit seizoen.

Het verschil is zo groot tussen beide teams dat enkel een monsterfile op de Brusselse ring Club Brugge donderdagavond stoppen.

Met die onbegrijpelijke open brief heeft Anderlecht vorige week een heel slechte beurt gemaakt. Bijna overal is die negatief onthaald. Een volledig verkeerde inschatting vind ik het van Anderlecht en de verwachtingen die er nog altijd zijn.

Er zijn ook alsmaar meer mensen die intern begrepen hebben dat die open brief een slecht idee was. Dat lijkt me ook een beetje laat.

En het lijkt me zeker een slecht idee om de communicatie van de club in handen te laten van de spindoctor, Vincent Kompany. Want die heeft finaal maar 1 doel voor ogen en dat is het in de markt zetten en promoten van het merk Kompany. Wat overigens uitstekend is gelukt. Maar of dat altijd ook een goede zaak is voor de club, weet ik nog zo niet.

Beluister het gesprek met Peter Vandenbempt via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'