Anders groen

14 november 2015

Weet je wat de redactie van Interne Keuken schoon vindt? Mensen die van gedacht veranderen, dat vindt de redactie van Interne Keuken schoon. Het gebeurt niet vaak. Heeft u het al ooit zien gebeuren in pakweg De Zevende Dag dat de discussie eindigt met één van de twee partijen die zegt: “u heeft gelijk, ik heb me vergist”? Nooit. Never. Jamais.

Jammer. In theorie toets je je meningen af bij iemand anders, en stel je ze bij als je goede argumenten te horen krijgt. In de praktijk hoor je vooral wat je wil horen, en neem je uitsluitend argumenten aan die bevestigen wat je al dacht.

Wij hebben zaterdag Bart Coenen aan onze tafel zitten. Hij is van gedacht veranderd. Hij was groen, hij heeft bij Agalev gewerkt en bij Velt, een organisatie voor kleinschalige ecologische landbouw. Hij nam daar ontslag na het “patattenveldincident”, toen milieuactivisten in Wetteren een veld vernielden waar werd geëxperimenteerd met genetisch veranderde aardappels.

Bart Coenen noemt zich nog altijd groen, maar hij is het op vele vlakken oneens met zijn voormalige geestesgenoten. Hij denkt dat genwetenschap een oplossing kan bieden voor veel problemen. Hij denkt dat in tijden van klimaatwijziging kernenergie beter niet kan worden afgebouwd. Dat zijn meningen die niet worden getolereerd in traditionele groene kringen. Vandaar dat Bart Coenen zich geen ecologist meer noemt, maar ecomodernist.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select