"Anderstalige nieuwkomers zullen ook verder goed begeleid worden"

25 augustus 2016
Nog 1 week en dan is het 1 september: de eerste schooldag. Maar voor veel kinderen die op dit moment in asielcentra verblijven, is het nog niet duidelijk waar ze naar school kunnen gaan.

Eén week voor de start van het nieuwe schooljaar blijft het onduidelijk hoeveel kinderen zich op 1 september zullen aanmelden bij de scholen die onthaalklassen voor vluchtelingenkinderen organiseren, de OKAN-klassen. Eind september gaan in Vlaanderen vijf tijdelijke opvangcentra voor vluchtelingen dicht. En die kinderen beginnen het schooljaar alvast niet meer in hun vertrouwde school.

An Devos, coordinator van de OKAN-klassen in het katholiek onderwijs, reageerde in De Ochtend:

OKAN-scholen vinden het soms moeilijk om afscheid te nemen van hun leerlingen, maar ze zullen goed terecht komen. De vervolgcoaches krijgen voldoende middelen om te zorgen voor een warme overdracht en opvogling. Leerlingen zullen wel niet altijd samen kunnen blijven, maar dat kan gewoon niet. In Leopoldsburg bijvoorbeeld zitten we met 500 leerlingen. Zij zullen verspreid worden, maar gezinnen worden naturlijk wel samengehouden. Er is een goede begeleiding en doorstroming.

 

Radio 1 Select