"André Hazes verbloemde niet"

23 september 2019
Wikipedia
Vijftien jaar geleden namen we afscheid van André Hazes. Ilse Liebens blikt terug op een bewogen leven.

“Hij was de koning van het levenslied, van de smartlap ook. Hij was wereldberoemd in Nederland, maar ook bij ons”, zegt Liebens.

Wie heeft er nog nooit, misschien op een onbewaakt moment, meegezongen met André Hazes?

“We kennen hem van ‘Kleine Jongen’, ‘De Vlieger’, ‘Bloed zweet en tranen’ en ‘Zij gelooft in mij’. Hij was een man die zong over zijn leven, over verdriet en eenzaamheid. Het verbloemde niet. Zijn kinderen en zijn vrouw waren zijn grootste inspiratiebron.”

André Hazes stierf jong: hij werd amper 53. Al hoeft dat misschien niet helemaal te verbazen, want hij hield er een ongezonde levensstijl op na: veel drinken, veel sigaretten en hele dagen sport kijken op tv, in zijn eigen bar gebouwd in z’n garage.

“Vroeger waren het alleen studenten en tooghangers die hielden van André Hazes”, vertelt Ilse Liebens.

“Daar is eind jaren ‘90 verandering in gekomen, met de documentaire Zij gelooft in mij van John Appel. In die documentaire gaat het onder meer over Hazes’ extreme plankenkoorts en de spanning die die veroorzaakt tussen hem en zijn vrouw Rachel.”

André Hazes stierf 15 jaar geleden aan een hartstilstand. Een paar dagen later kreeg hij in de Amsterdam Arena een indrukwekkend afscheid. In Nederland keken er 6 miljoen Nederlanders naar de afscheidceremonie, in Vlaanderen zaten 1 miljoen mensen voor de buis.

Beluister het volledige gesprek met Ilse Liebens:

 

Lees ook: