André Krouwel: “De strijd tussen links en rechts is nog lang niet gestreden”

16 februari 2017
In Nederland staat PVV-voorzitter Geert Wilders aan kop in de peilingen van de verkiezingen. Staat Nederland op 15 maart op een politieke aardverschuiving? Politicoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam André Krouwel denkt van niet.
De populistische anti-immigrantenpartij PVV van Geert Wilders blijft de grootste partij in de peilingen. André Krouwel, politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, nuanceert de resultaten: "Zo'n maand voor de verkiezingen weet de helft van de Nederlandse kiezers nog niet op wie ze gaan stemmen."
Links kiezers twijfelen tussen de Partij van de Arbeid, de Socialistische Partij en Groen Links. Bovendien zijn de grootste concurrenten van Wilders nog steeds de rechts partijen VVD en CDA, stelt Krouwel. "De strijd tussen links en rechts is nog lang niet gestreden."
Volgens Krouwel zijn de vier premiersdebatten die binnenkort van start gaan cruciaal voor alle verkiezingskandidaten: "In de debatten komen de winnaars van links en rechts naar voor. Daar ontstaat de dynamiek van de campagne en pas dàn beginnen mensen te beslissen op wie ze zullen stemmen.”

Vergis u niet: twee weken voor de verkiezingen weer 40% van de Nederlanders nog niet op wie ze gaan stemmen

Mocht de PVV de grootste partij worden van de verkiezingen, dan nog schat Krouwel de kans klein in dat Wilders er in slaagt een coalitie te vormen. “Wilders zal nog twee of drie partijen moeten vinden om een regering te vormen, maar geen enkele partij die het wilt. De VVD en de CDA zijn misschien wel nog over de streep te trekken. Maar dan nog: Wilders zal een regeerakkoord moeten verzinnen en ministers moeten rekruteren. Ik denk dat het volstrekt onmogelijk is om te doen."