Andy verliest geheugen na zware val: "Ik herkende mijn eigen vrouw niet meer!"

22 mei 2019
Vtm
Misschien zegt de naam Andy De Koker je iets? Andy nam deel aan de 'Blind Auditions' van 'The Voice' dit jaar. Hij was één van de rockers in het team van Bart Peeters. Maar vreemd genoeg weet Andy zelf niks meer van zijn 'Blind Auditions'. Want kort daarna sloeg het noodlot toe: hij viel tijdens zijn werk als garagist in een smeerput. Sindsdien is Andy Andy niet meer. Hij is alles vergeten van vóór het ongeval.

"Een week na de opname van de Blinds maakte ik een doodsmak in de garage”, vertelt Andy in 'De Wereld van Sofie'. “Ik was als carrossier bezig met het coaten van een auto. Ik liep achteruit en moet verkeerd hebben ingeschat dat ik de rand van de smeerput naderde. Ik ben met mijn hoofd naar voren 2 meter diep gevallen, en 20 minuten lang in een coma gegaan.”

Onderweg naar het ziekenhuis kwam hij weer bij bewustzijn en leek alles in zijn hoofd normaal. “Tot ik twee weken later stond te babbelen met de buurvrouw. Plots begon ik steeds trager te spreken en al snel was ik onverstaanbaar. Ik had een complete black-out. Ik werd meteen naar de spoed gebracht, maar op hersenscans zag men niks speciaals. Volgens de dokters moet het een traumatische terugslag zijn geweest op de hersenen.” Hij was plots alles kwijt.

"Pure waanzin"

’s Morgens werd Andy wakker in een vreemd huis met vreemde mensen: “Dat is pure waanzin. Ik lag naast een naakte vrouw, maar ik wist niet wie dat was. Ook mijn eigen dochter herkende ik niet meer.” Alles was weg, en hij moest alle vaardigheden, inclusief spreken, opnieuw leren. Maar ook zijn levensverhaal was Andy kwijt.

Nu, 8 maanden later, heeft hij zijn spraak terug. Maar er is veel veranderd: “Mijn persoonlijkheid wijkt heel erg af van het originele. Ik was vroeger een lamme goedzak, ik kon geen nee zeggen. Nu ben ik veel assertiever.”

Voor zijn familie was het niet makkelijk om met die ‘nieuwe’ man in huis om te gaan. “Intimiteit bijvoorbeeld zat er bijvoorbeeld niet in, want ja, mijn vrouw en ik waren vreemden voor elkaar. Ik vertrouwde ook niemand. Tot vandaag heb daar heel veel moeite mee.” 

"Ik wilde geen zanger meer worden"

Ook 'The Voice' was een groot probleem. “Ik wist niet meer waarom ik meedeed, en het heeft mij enorm veel moeite gekost om mijn tekst voor de 'knockouts' van buiten te leren.” Het is hem gelukt, maar hij was blij dat het daar stopte: “ik wilde eigenlijk ook helemaal geen zanger meer worden, de liefde voor muziek is pas veel later teruggekomen.”

In zijn privéleven gaat het vandaag nog altijd up en down. “Het is heel zwaar om voortdurend geconfronteerd te worden met wie je vroeger was. Onlangs bijvoorbeeld was de auto stuk, en mijn dochter heeft hem hersteld terwijl ik erop stond te kijken. Niks herinner ik me ervan, het interesseert me zelfs niet meer. Maar ik voelde me wel heel dom en klein.”

"Mijn vrouw opnieuw leren kennen"

Andy vult zijn dagen met lezen, zijn kennis bijspijkeren op het internet en muziek luisteren. “Ik ontdek elke dag nieuwe nummers, en dan moet mijn dochter lachen want het zijn eigenlijk heel oude nummers.” Hij en zijn vrouw zijn ook opnieuw naar elkaar toegegroeid, met kriebels in de buik zelfs: “Het was heel fijn om haar opnieuw te leren kennen, het is een fantastische vrouw!”

Maar de toekomst blijft onzeker: “Ik kan alleen maar vooruit denken en blijven vechten. Proberen iemand te worden. Ik wil mijn identiteit versterken, zowel voor mezelf als voor de anderen. Zodat ze weten wie Andy nu is.”

Lees ook:

Lijst van artikels