Angela Merkel in eerste interview sinds aftreden: "Ik heb alles geprobeerd om escalatie met Rusland te vermijden"

8 juni 2022
In haar eerste interview sinds haar aftreden heeft de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel haar afschuw uitgesproken voor de Russische invasie in Oekraïne. Ze verdedigt echter haar beleid om jarenlang te blijven praten met de Russische president Vladimir Poetin, ook al wist ze dat hij steeds agressiever zou optreden.

Zes maanden geleden heeft Merkel (CDU) het leiderschap van Duitsland overgedragen aan de sociaaldemocraat Olaf Scholz en sindsdien leek ze wat verdwenen. Vanavond heeft Merkel evenwel een lang verwacht interview gegeven aan de Duitse tv-zender Phoenix in een volle zaal in Berlijn.

Uiteraard kon Merkel niet heen om de oorlog in Oekraïne die haar duidelijk erg zwaar is gevallen. "De Russische invasie in Oekraïne is een brutale inbreuk op het internationale volkerenrecht waarvoor geen enkele rechtvaardiging bestaat", zo klonk het vastberaden.

Toch geeft Merkel toe dat ze een van de westerse leiders was die altijd wou blijven praten en onderhandelen met de Russische president Vladimir Poetin. Ze verdedigt dat beleid ook nu nog, want Merkel vraagt zich af wat ze anders had moeten doen. "Men kan mij niet verwijten dat ik niet alles geprobeerd heb om een escalatie tussen het Westen en Rusland te vermijden", klonk het vastberaden, "ook al hadden we na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 wat krachtiger mogen optreden."

BEKIJK: Angela Merkel: "Voor Poetin was de val van de Sovjet-Unie het ergste dat er in de 20e eeuw gebeurd is"

"Slechtste of beste dag ooit"

Toch geeft Merkel toe dat ze ook daarvoor al wist hoe Poetin dacht en hoe gevaarlijk dat was. Ze merkte dat op tijdens een top met Poetin in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee hoe erg Poetin zich ergerde aan de westerse democratie en dat hij niet van plan was om landen zoals Oekraïne en Georgië -voormalige Sovjetrepublieken- die weg te laten opgaan.

Poetin vertelde haar dat hij de val van de Sovjet-Unie als het slechtste ogenblik van de 20e eeuw beschouwde, terwijl dat voor Merkel het beste was. (Merkel is opgegroeid in het communistische Oost-Duitsland, nvdr.). Toen besefte ze hoe Poetin dacht over de situatie en hoe gevaarlijk dat kon zijn. Toch besliste ze om alle diplomatieke kanalen open te houden om een verdere escalatie te vermijden. Die kwam er toch met de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, de bezetting van de Krim in 2014 en de oorlog in Oekraïne nu. Anderzijds merkte Merkel vanavond ook op dat door al die diplomatieke pogingen Oekraïne tijd gewonnen heeft om de huidige sterke weerstand tegen de Russen te organiseren. Merkel toonde ook een grote bewondering voor de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Opvallend was de verwijzing van Merkel naar de NAVO-top in Boekarest in 2008 toen Oekraïne het lidmaatschap beloofd kreeg. Ze geeft toe dat ze daar huiverachtig tegenover stond: toetreden kan niet van de ene dag op de andere, Oekraïne was toen erg verdeeld tussen een pro-westers en een pro-Russisch kamp en de corruptie tierde er welig, merkte Merkel op. "Als een land toetreedt tot de NAVO, moet je ook bereid zijn om het te verdedigen", luidde het.

"Alle vertrouwen in mijn opvolgers"

Na 16 jaar als bondskanselier gaat het naar eigen zeggen persoonlijk goed met Angela Merkel. De machtsoverdracht aan de sociaaldemocraat Olaf Scholz is vlot verlopen zoals het in een democratie moet, zei Merkel. Ze heeft tot nu toe ook vertrouwen in diens regering, ook al zit haar christendemocratische partij CDU er niet in.

Na haar aftreden heeft Merkel zich een tijdlang teruggetrokken aan de Baltische Zee waar ze zich bezighield met meer bewegen en meer lezen. Ze maakte ook een aantal reisjes in Europa en mikt nu ook verder: een van de landen die ze graag wil bezoeken is Bhutan in de Himalaya.

Bron: vrtnws.be en De ochtend