Angst maakt ziek

16 november 2011

Leest u de bijsluiters van geneesmiddelen niet omdat u anders gegarandeerd alle mogelijke bijwerkingen aan den lijve ondervindt? Dan bent u wellicht een man die het nocebo-effect probeert te omzeilen.

Nocebo is hetzelfde als placebo, maar dan omgekeerd. Je wordt ziek of je voelt pijn omdat je dat verwacht. Stel dat er een besmettelijke ziekte in je omgeving uitbreekt. Dan bestaat de kans dat je niet besmet raakt, maar toch ziek wordt. Of erger, de dokter geeft je nog hooguit een jaar. Er zijn gevallen beschreven van mensen die binnen de hen voorspelde tijd overleden zijn, al was de ziekte op dat ogenblik nog niet fataal.

Zie ook voodoo en vervloekingen.

Het nocebo-effect was al langer bekend, maar tot nu toe wist men niet precies hoe het werkte. Wetenschapsjournalist en doctoraalstudente Penny Sarched heeft zopas een prijs gekregen voor haar essay over de stand van zaken. En die is dat neuroloog Irene Tracey van de Universiteit van Oxford nocebo-pijn in de hersenen kon vastsstellen door middel van een MRI-scan. Onderzoekers uit Turijn hebben dan weer een ??van de neurotransmitters geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van verwachte pijn in reële pijn.