Anja werd een jaar lang gestalkt door haar ex

14 november 2019
© Isaac Holmgren (via Unsplash.com)
Eén op vier meisjes en vrouwen krijgt ooit te maken met stalking. Ook Anja uit Brugge maakte het mee. Toen zij en haar partner uit elkaar gingen, kon hij dat niet verkroppen en begon hij haar te stalken. Een jaar lang was Anja geen seconde gerust.

Anja was 7 jaar samen met haar ex. Na 4 jaar liep het fout. Maar ze bleef bij haar man omwille van de kinderen. Ze maakte hem meer dan eens duidelijk dat ze het niet meer zag zitten. Maar het werd niet beter, dus op een dag zette Anja hem 'buiten'.

"Schrik dat hij over mijn schouder meekeek"

Vanaf dat moment begon hij haar te stalken. Eerst met gemene berichtjes. "Je bent een trut! Je hebt alles van me afgepakt." Hij hackte haar Google account. Las chatgesprekken en mails naar haar advocaat. Hij stuurde haar er 30 keer per dag berichten over. 

"Dat was heel eng. Het gevoel dat mijn ex alles wat ik online deed, kon volgen. Ik belde en chatte niet meer. En lette heel goed op wat ik vertelde aan mensen. Uit schrik dat hij over mijn schouder meekeek." 

Haar ex stond ook geregeld aan haar deur. Hij drong haar huis binnen, ook al had ze nieuwe ramen en deuren laten plaatsen. Zelfs als ze niet thuis was. Dan kreeg ze plots een berichtje van hem op haar werk : "Ah heb je een nieuwe zetel gekocht?".

Een klacht indienen werd bijna een fulltime job

Toen Anja naar de politie stapte, moest ze bij elk berichtje, ieder incident, opnieuw klacht indienen. Dat werd een fulltime job bijna. Maar haar ex bleef haar stalken.

Tot hij haar thuis belaagde en haar telefoon afpakte. Toen mocht hij drie maanden niet meer in haar buurt komen, in afwachting van het proces dat ze had aangespannen. Hij kreeg een jaar voorwaardelijk en een hoge geldboete. Maar Anja kreeg nog geen financiële compensatie. Ook al moest ze het proces helemaal zelf betalen.

Je moet een grote portemonnee hebben om een stalker tegen te houden

"Je moet een grote portemonnee hebben om een stalker tegen te houden" zegt Anja. "Vrouwen zouden automatisch rechtsbijstand moeten krijgen, dan zouden ze veel sneller actie ondernemen. Vrouwen die het niet breed hebben, kunnen niks doen. En dan word je vermoord hè."

Haar ex was gelukkig niet 'moordlustig'. Maar alleen met een gevangenisstraf boven zijn hoofd, stopte hij met stalken.

Anja heeft maar één tip voor andere slachtoffers : "Neem meteen een advocaat in de arm en leg een dossier aan. Wees niet bang om klacht in te dienen."

Beluister de reportage van Brecht Devoldere:

Lees ook: