Anne Frank: dan toch niet verraden?

17 december 2016
Het dagboek dat het joodse tienermeisje Anne Frank bijhield terwijl ze ondergedoken zat in Amsterdam maakte haar één van de symbolen van de Jodenvervolging tijdens WOII. Helaas overleefde Anne de oorlog niet, ze overleed aan uitputting in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar familie werd verraden aan de Duitsers, werd tot nu toe geloofd. Maar nu zijn er toch redenen om daaraan te twijfelen.

Jarenlang is ervan uitgegaan dat de familie Frank door iemand werd verraden aan de Duitse Sicherheitsdienst, vertelt historicus Gert-Jan Broek van de Anne Frank Stichting. Dergelijk geklik kwam destijds op grote schaal voor. Maar pogingen om te achterhalen wié dat dan was geweest, hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Daarom gooide Broek het over een andere boeg: hij zocht uit wat nu uiteindelijk de aanleiding geweest zou kunnen zijn voor de inval in het Achterhuis. En dat leverde opmerkelijke resultaten op: 

Er was in dat pand nog wel meer gaande dat de aandacht van de autoriteiten had kunnen trekken. Er waren mensen bezig met de clandestiene handel in distributiebonnen, en er werkten arbeiders die probeerden te ontsnappen aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland. 

Het was een passage in het dagboek van Anne Frank zelf dat de onderzoekers naar die andere piste leidde: ze beschreef zelf de arrestatie van de bonnenhandelaren die in het pand actief waren. Politierapporten over die arrestaties wezen vervolgens uit dat de recherche die zaak wel degelijk opgevolgd heeft. Het zou dus best kunnen dat dit de aanleiding is geweest voor de inval in het Achterhuis.

Destijds werd wel een aantal mensen ervan beschuldigd dat ze de onderduikers zouden hebben verraden. Mogelijk ten onrechte dus. 

Radio 1 Select