Anne-Mie Van Kerckhoven: “Je wilt constant dingen verbeteren, maar dat lukt niet. Je moet ermee leren leven”

2 december 2020
© Radio 1
Goede gesprekken over grijsheid, over wijsheid en over puberteit in de derde leeftijd. Dat is waar de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' voor staat. In de tweede aflevering hoor je een gesprek tussen filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem (67) en kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven (69). Een gesprek over wijsheid en ouder worden, over de Dalaï Lama en Ludwig Wittgenstein.

Anne-Mie Van Kerckhoven weet niet wat wijsheid is, maar ze vond het wel in een tekst van de Dalaï Lama, die ze voorleest: “Een bloeiende boom verliest zijn bladeren in de herfst en wordt kaal. Schoonheid verandert in lelijkheid, de jeugd in ouderdom en de fout in een deugd.” “Kijk, dat vind ik fantastisch. Als jonge mens blijf je constant naar goede raad zoeken, van hoe dat je een betere mens moet worden. En dan denk je: ik ben eigenlijk een heel slecht mens. Je wilt constant dingen verbeteren, maar dat lukt niet. Je moet ermee leren leven”, vertelt Van Kerckhoven.

“Ik denk dat dat één van de kernen is waarom een mens leeft: hetgeen waarin je afwijkt probeer je in je voordeel om te zetten. En door wijzer te worden in het leven zie ik dat problemen, dat is de essentie van waarom wij leven. Moesten we geen problemen hebben, dan gaan we dood. Zie je?”

Van Bendegem en Van Kerckhoven delen hun passie voor filosoferen en Ludwig Wittgenstein. Zij probeert elke dag iets van Wittgenstein te lezen. Hij vraagt haar of ze zoals Wittgenstein op zijn sterfbed zal kunnen zeggen “ik had een wonderlijk leven”. “Dat weet ik nog niet, want ik ben nog niet dood. Op dit moment… ik heb me dat ook al afgevraagd… Ik weet het niet. Allee, ik had een aangenamer leven kunnen hebben. Ik heb niet echt een aangenaam leven gehad vind ik. En dat heeft te maken met dat vrouwelijk intellectueel kunstenaar zijn. Ik heb te veel moeten uitleggen of me te vaak moeten verdedigen, op momenten dat ik vond dat dat niet nodig was. En daar heb ik heel veel tijd mee verloren. Maar dat heb ik van me afgeschud. Ik ben nu bij momenten heel gelukkig”, besluit ze.

Beluister de podcast van ‘Wijs, grijs & puber’ hier:

Lijst van artikels