Simple Minds goes akoestisch

31 oktober 2016
Jim Kerr
Simple Minds brengen op 11 november een nieuw album uit. Helemaal nieuw is het niet, want de plaat staat vol met oude nummers die in een nieuw jasje werden gestoken. Een akoestisch jasje, vandaar ook de al veelzeggende titel van die nieuwe worp: ‘Simple Minds Acoustic’. Frontman Jim Kerr kwam over deze nieuw ingeslagen weg van de band vertellen bij Annelies.

Hoe komt een elektronische newwaveband in godsnaam bij het idee om een akoestisch album te maken? Dat is natuurlijk één van de eerste vragen die in ons opkwam. Daar hoort een lang verhaal bij, zei Jim Kerr:

Eigen nummers herwerken bleek voor Simple Minds ook een heuse ontdekkingstocht te zijn. “Door bijvoorbeeld het nummer ‘Glittering prize’ akoestisch te herschrijven merkten we dat het lied eigenlijk zoveel meer is dan we eerst dachten” vertelt Jim Kerr. “We dachten dat het onmogelijk was om dit nummer akoestisch te maken, maar gitarist Gordy Goudie is geen vast lid van de band en heeft dus een andere kijk op de muziek. Hij draaide verschillende nummers helemaal om waardoor het onmogelijke plots wel mogelijk bleek te zijn.”

Een opvallende verschijning op de plaat is KT Tunstall. Ze werkte mee aan de song ‘Promised you a miracle’, en nam het creatieproces volledig over:

Wie benieuwd is om Simple Minds akoestisch live aan het werk te zien moet nog wat geduld uitoefenen. Er werden nog geen plannen gemaakt om een show in ons land te spelen.

Het hele interview met Jim Kerr kan je onderaan beluisteren. 

Radio 1 Select